Ben je net als ik? Iemand die niet terugdeinst voor een beetje zweet of viezigheid? Dan weet je dat elke klus begint met een goede voorbereiding. Hiermee bedoel ik niet alleen het doorzoeken van je gereedschapskist of alles wel aanwezig is. Maar ik bedoel eerder je werkplekken inrichten. Dat is waar de uitvoering van een goed project op aan komt.

Goed ingerichte werkplek

Een goed ingerichte werkplek kan een groot verschil maken hoe je werkt. Denk aan dat je halsoverkop iets probeert te repareren, terwijl je alle materialen die je nodig hebt kwijt bent. Niet echt bevorderlijk voor je humeur, toch?

Opruimen werkbank

Een goede organisatie heeft nog nooit iemand geschaad. Sterker nog, het kan de sleutel zijn tot een succesvol eindresultaat. Begin met een opgeruimd en schoon oppervlak waarop je kunt werken. Dit betekent dat al het overbodige er vanaf moet! Alleen gereedschap en materialen die je nodig hebt mogen op jouw werkbank liggen.

Gereedschap binnen handbereik

Dit lijkt misschien een logische stap, maar hoe vaak ben jij al niet op jacht gegaan naar die ene schroevendraaier? Vast al veel te vaak! Zorg ervoor dat je al je gereedschap organiseert en dat het binnen handbereik ligt. Een pegboard boven de werkbank doet wonderen.

Inkopen van materiaal

Zonder grondstoffen geen project, zo simpel is het eigenlijk wel. Maar voordat je alle inkopen doet, moet je echt even stilstaan bij wat je precies allemaal nodig hebt. Houtsoorten zijn er bijvoorbeeld in alle maten en soorten; elk met hun eigen eigenschappen en gebruiksmogelijkheden.

Soort materiaal

Niet elk hout is geschikt voor buitengebruik en niet elke verf kan tegen een stootje. Het loont zich echt om hier even bij stil te staan voordat je keuzes maakt die later lastig terug te draaien zijn.

Veiligheid op nummer één

Ook al ben jij dé doe-het-zelver; veiligheid mag nooit uit het oog verloren worden. Beschermende kleding zoals werkhandschoenen en veiligheidsbrillen zijn geen overbodige luxe wanneer je werkt met grote en zware gereedschappen en apparatuur. Je gezondheid is het belangrijkst, vergeet dat nooit wanneer je gaat klussen.

Geduld is een schone zaak

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk geduld is in dit hele proces. Of je nu bezig bent met schilderen of timmerwerk; haastige spoed is zelden goed (om maar eens lekker cliché te zijn). Gun jezelf de tijd om dingen goed te doen; daar pluk jij (maar ook jouw huis) later de vruchten van!

Klaar voor de start

Zo zie je maar weer dat klussen meer omvat dan alleen werken met een hamer en wat spijkers. Zelfs bij de kleinste projecten komt er nog heel wat kijken. Volg deze tips en het wordt een stuk makkelijker om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Gewapend met kennis, geduld en natuurlijk jouw onverslaanbare doe-het-zelf geest! En wie weet… Misschien leidt jouw volgende project wel tot innovatieve oplossingen zoals pods. Droom groot, begin klein!

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.