Heb jij nog wat ruimte in de tuin en zin om je handen uit de mouwen te steken? Waarom maak je niet een leuk speeltoestel voor je kinderen? Betrek in het proces je kinderen. Dit is een leuk project om samen met hen te bedenken en uit te voeren. Natuurlijk laat je ze niet aan de slag gaan met een cirkelzaag, maar er zijn altijd dingen die zij kunnen doen. Zorg voor kwalitatief hout. Meer informatie over de soorten hout vind je bij Koster Tuinhout in Drenthe.

Maak een houten zandbak in een handomdraai

Een houten zandbak is een geweldige toevoeging aan elke tuin. Door het gebruik van hout zal het beter bestand zijn voor weersinvloeden. In het onderstaande stappenplan kun jij gemakkelijk zelf een houten zandbak maken.

  1. Bepaal de gewenste afmetingen van de zandbak. Kijk eerst hoeveel ruimte dit in beslag neemt van je tuin. Een van de meest voorkomende afmetingen is 1,2 meter bij 1,2 meter, maar je kunt de grootte aanpassen aan jouw behoeften. Maar heb jij veel kinderen dan is wellicht een wat groter model passender.
  2. Meet en zaag de houten planken op maat. Zorg ervoor dat je vier zijden hebt en dat de hoeken haaks staan.
  3. Schuur de randen en zijkanten van de houten planken om splinters te voorkomen en een gladde afwerking te krijgen. Deze kun je beitsen op schilderen of kies er voor om de afwerking te doen wanneer de zandbak in elkaar gezet is.
  4. Plaats de houten planken op de gewenste locatie in je tuin. Zorg ervoor dat ze goed op elkaar aansluiten en dat de hoeken recht zijn.
  5. Bevestig de planken aan elkaar met behulp van schroeven. Om het splijten van het hout te voorkomen is het handig om de gaten eerst voor te boren. Daarna bevestig je de planken stevig aan elkaar met schroeven. Voor extra versteviging kun je ervoor kiezen om houten palen in de hoeken te bevestigen.
  6. Graaf de grond ongeveer 5-10 cm diep uit binnen het gebied van de zandbak. Dit zorgt    voor extra stabiele basis. Omdat het in de tuin staat is het verstandig om de zandbak goed vast te zetten. Plaats een grondzeil of worteldoek in de uitgegraven ruimte. Dit voorkomt dat onkruid groeit.
  7. Vul de zandbak met schoon en veilig speelzand. Zorg ervoor dat je voldoende zand hebt om de zandbak goed te vullen. Controleer het bouwwerk altijd op uitstekend schroeven en splinters. De veiligheid van de kinderen gaat natuurlijk voor alles.

 Nu is je zelfgemaakte houten zandbak klaar voor gebruik! Veel plezier!

Geniet van buitenspelen met een houten buitenkeukentje 

Een keukentje staat bijna altijd binnen. Maar waarom? Stimuleer je kinderen om meer naar buiten te gaan. Bovendien is het ook nog een leuk project om samen met je kinderen uit te voeren.

Een houten buitenkeuken is een fantastische toevoeging aan de speelruimte van kinderen. Door van hout zelf een keuken te maken, kun je het helemaal zelf ontwerpen. Welke functies komen er in jouw keukentje? Denk aan een fornuis, gootsteen en opbergruimte.

Materialen en accessoires

Met houten pallets kun je heel eenvoudig de basis van je keuken neerzetten. Met houten planken kun je de zijkanten dichtmaken en een aanrechtblad creëren. Neem kwalitatief hout dat tegen een stootje kan. Zorg er ook voor dat de planken niet beschadigd zijn of uitstekende splinters hebben.  

Wanneer je het frame gebouwd hebt en het aanrechtblad gemonteerd hebt, kun je een opening voor de gootsteen maken. Kijk bij een tweedehandswinkel of vraag eens rond of mensen nog een oude wasbak of kraan hebben liggen. De accessoires kun je eenvoudig bij elkaar sprokkelen. 

Een leuke optie is om van hout een achterwand te maken. Hieraan kun je plankjes maken voor eventuele accessoires zoals kruiden. Bevestig haakjes aan de achterwand om de pannen en lepels te kunnen ophangen. 

Veiligheid van je kinderen tijdens het spelen

Maak het geheel af door de keuken een leuk kleurtje te geven. Controleer aan het einde nogmaals of de keuken stevig staat en er geen splinters zitten. Nu kun je samen genieten van taartjes in de zelfgemaakte buitenkeuken.

Over de auteur

Avatar foto

Hi! Ik ben Harry, maar de meeste mensen noemen mij Handige Harry. Timmeren, schilderen en tegels leggen. Jij noemt het, ik kan het! Ik hou ervan om mensen te helpen en daarom ben ik deze website gestart. Met mijn praktische tips en tricks kun jij de beste klusser worden.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.