De kozijnen van je woning hebben een grote rol in de uitstraling van je woning, maar toch zien veel mensen kozijnen niet als een belangrijk onderdeel van hun woning. Wanneer je bezig gaat met een verbouwing, worden kozijnen vaak als een extra ding gezien wat verbouwd moet worden en bij nieuwbouwwoningen wordt er meer naar de rest van het huis gekeken. Toch zijn er een aantal dingen belangrijk als je van plan bent om (nieuwe) kozijnen te laten plaatsen. Hieronder lees je over een paar aandachtspunten. 

De stijl van je woning

Een woning kan simpelweg niet zonder kozijnen, maar dat betekent niet dat je maar gewoon voor standaard kozijnen moet kiezen. Iedere woning heeft zijn eigen stijl en verdient kozijnen die daarbij passen. Door de juiste kozijnen te kiezen versterk je de stijl van je woning en trek je die stijl juist door. Heb jij bijvoorbeeld veel zwarte accenten in je woning, maar zijn je oude kozijnen nog wit? Dan kun je er eens aan denken om zwarte kozijnen te laten plaatsen. Hierdoor wordt je woning in één keer meer een geheel. 

Welk materiaal is het beste?

Als het om kozijnen gaat, dan kun je kiezen uit verschillende materialen. Eerder werden kozijnen standaard van hout gemaakt, maar tegenwoordig heb je veel meer keuze. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor kozijnen van aluminium, kunststof of een combinatie van materialen. Ieder materiaal heeft zijn eigen kenmerken, voordelen en nadelen, maar toch steekt er tegenwoordig één met kop en schouders boven uit: kunststof. Waar je met hout te maken hebt met veel onderhoud en een relatief korte levensduur, heb je met kunststof kozijnen eigenlijk alleen maar voordelen. Kunststof vraagt bijna niet om onderhoud, heeft een lange levensduur, is milieuvriendelijk en erg veelzijdig.

Wil je kunststof kozijnen laten plaatsen? Vind hier alle informatie.

 

Een kozijn met ramen en deuren?

Kozijnen zijn er in vele soorten en maten. Sterker nog, een kozijn moet vrijwel altijd op maat gemaakt worden, wil je dat deze past in jouw woning. Ook zijn er verschillende mogelijkheden als het aankomt op ramen en deuren. Waar je voor kiest is hierbij vaak afhankelijk van de locatie in je woning. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een kozijn voor de achtergevel van je woning, die op de tuin uit komt? Dan is de kans groot dat je op zoek bent naar een kozijn met een deur er in. Ook met deurkozijnen kun je weer alle kanten op. Kies je voor een simpele draaideur of kies je voor een schuifpui met ramen van vloer tot plafond? 

 

Wil je meer licht in huis?

Bij het kiezen van je nieuwe kozijnen is het belangrijk dat je rekening houdt met de lichtinval. Had je voorheen alleen een deur met één klein raampje in de achtergevel, dan kun je er nu misschien voor kiezen de raampartij iets uit te breiden. Hoe meer raampartijen je plaatst, hoe meer licht er binnen komt. Let echter wel op dat je hierdoor minder muur overhoudt om spullen tegenaan te zetten en dat het de klus wel groter maakt dan simpelweg het oude kozijn vervangen.  

 

Last but not least: Veiligheid van de kozijnen

Kozijnen zorgen ervoor dat er licht binnenkomt in je woning, maar sluiten je woning wel af voor de buitenwereld. Hierdoor profiteren inbrekers bijvoorbeeld al niet meteen van een open huis en kun je je kinderen ook makkelijker binnen houden. Toch is het belangrijk om bij het kiezen van je nieuwe kozijnen rekening te houden met extra veiligheidsmaatregelen. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende keuzes maken op het gebied van sloten, zoals een anti-inbraakslot. 

Kozijnen vervangen doe je niet ieder jaar. Het is daarom belangrijk om, als je het wel doet, goede keuzes te maken. Hierdoor geniet je langer optimaal van je nieuwe kozijnen en is het de investering zeker waard.

Over de auteur

Avatar foto

Hi! Ik ben Harry, maar de meeste mensen noemen mij Handige Harry. Timmeren, schilderen en tegels leggen. Jij noemt het, ik kan het! Ik hou ervan om mensen te helpen en daarom ben ik deze website gestart. Met mijn praktische tips en tricks kun jij de beste klusser worden.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.