Veilig werken in een hoogwerker is belangrijk om ongevallen te voorkomen. Het werken op hoogte brengt vrij grote risico’s met zich mee, maar als je over de juiste kennis en voorbereiding beschikt en alles weet over de veiligheidsprocedures, dan kun je veilig te werk gaan. Lees de tekst hieronder goed door voor 5 geweldige tips die je kunt gebruiken om veilig te werken in een hoogwerker.

Tip #1: Inspecteer de hoogwerker

Zorg ervoor dat je de hoogwerker altijd goed inspecteert. Door een hoogwerker goed te onderhouden kun je veilig werken op hoogte garanderen. Het regelmatig uitvoeren van inspecties is cruciaal om ervoor te zorgen dat alle componenten goed functioneren. Andere punten die je ook moet checken zijn de stabiliteit, bedieningselementen, hydraulische systemen en veiligheidsvoorzieningen. Let ook op of de veiligheidssystemen correct werken en voer indien nodig reparaties uit. Je kunt ook een gekwalificeerde onderhoudsmonteur inschakelen.

Tip #2: Bescherm jezelf met valbescherming

Draag valbescherming met schokdemping en zorg ervoor dat alles goed past. Valbescherming is essentieel als je in een hoogwerker werkt en bestaat vaak uit beschermingsmiddelen als een veiligheidshelm, veiligheidsharnas en antislip schoenen. Door valbescherming te dragen kun je ernstig letsel bij een val voorkomen.

Tip #3: Let op de regels op de werkvloer

Ga na wat de regels zijn op de werkvloer door te kijken naar de veiligheidsvoorschriften. Door te weten op welke wijze je wel en niet mag werken in en nabij hoogwerkers ben je duidelijk geïnformeerd en zou je efficiënt kunnen werken. Voor veilig gebruik is een hoogwerker opleiding volgen bij The Knowledge een verstandige keuze.

Tip #4: Jezelf positioneren op het platform

Belangrijk voor werken in en nabij hoogwerkers is dat je op het platform blijft en er niet vanaf klimt, ook niet op de reling. Zorg ervoor dat je voeten stevig op het platform zitten en gebruik het platform slechts zoals bedoeld. Veilig werken met hoogwerkers betekent overigens dat je een gehoffen hoogwerkerplatform nooit zomaar verlaat aangezien dit een specialistische taak is.

Tip #5: Let op de gewichtslimiet/laadtijd

Er zijn bepaalde punten waar je rekening mee moet houden om te voorkomen dat je hoogwerker kantelt. Denk vooral aan het maximumgewicht of laadtijd van de hoogwerker. Het is vanzelfsprekend dat je de limieten nooit moet overschrijden om ongevallen op de werkvloer te voorkomen en veilig werken te stimuleren. Vergeet niet om rekening te houden met de windsnelheid, aangezien dit flink kan variëren per dag.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.