Ga je aan de slag met het storten van betonmortel voor een vloer of een fundering? Dan is een goede randbekisting essentieel. Wanneer je dit zelf wil verzorgen, dan kan dit artikel je helpen om dit gemakkelijk voor elkaar te krijgen. Dit hoeft niet heel lastig te zijn.

De basis leggen

Het begint bij het afbakenen van de omtrek met 4 piketpalen. Daar span je een metselkoord tussen. Vervolgens graaf je het uitgezette gebied 60 centimeter uit. Je kan zelfs tot 80 gaan als je wenst. De zijkanten geef je 10 centimeter extra voor de bekisting en de versteviging. Vervolgens kan je de bekisting maken met behulp van de middelen van Vencory.nl. Zo kan je de bekisting op een goede manier neerzetten.

De bekisting plaatsen

Nu is het tijd om de bekisting op zijn plaats te zetten en deze vlak te stellen met een waterpas. Aan de buitenzijde plaats je paaltjes waar je het hout aan vast schroeft. Dit helpt je om te voorkomen dat de bekisting opdrijft. De buitenkant kan je ook aanvullen met aarde om vervorming te voorkomen. Vervolgens pas je onderin een laag bouwfolie toe om te voorkomen dat aarde en beton zullen mengen. Je kan voorkomen dat er vocht aan het beton onttrokken wordt. Beton moet niet drogen, maar uitharden. Ook is het een goed idee om isolatiemateriaal aan te brengen onder de vloer.

De laatste stappen zetten

Je kan daarna de laatste stappen zetten. Wat je dan bijvoorbeeld doet is de wapening aan te brengen. Het is op die manier goed om de druksterkte op te nemen. Buig- en treksterkte is belangrijk in het wapeningsnet. Je legt de wapening niet direct op de folie. Het is belangrijk om daar afstandhouders bij te gebruiken. Nu kan je het beton storten en afwerken. Dat doe je door het voorzichtig met een trilnaald te verdichten en te ontluchten. Dit kan je eventueel ook met een stok of schop doen. Als de bekisting is gevuld strijk je alles glad met een spaan of richtlat.

Klaar om te benutten

Wanneer je dit allemaal hebt gedaan, dan bedek je de fundering met plastic folie. Zo voorkom je dat het water kan verdampen. Dit moet je ook minimaal een week laten liggen om deze reden. Heb je geen plastic folie beschikbaar? Dan kan je beter het beton met regelmaat nat sproeien. Het is op die manier mogelijk om het beton goed te laten uitharden.  Wanneer je een slecht betonoppervlak hebt of je hebt met krimpscheuren te maken, dan is dat vervelend.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.