Je werkgever wil misschien dat je je VCA Basis diploma behaalt of misschien wil je het zelf halen, omdat je denkt dat dit een aanvulling op je CV is. Alleen wat is dit diploma nou eigenlijk precies en wat moet je leren om dit certificaat te behalen? Biedt het diploma je ook daadwerkelijk voordelen op de werkvloer of en is het nuttig om te behalen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over je VCA Basis diploma.

Wat is het VCA Basis diploma

Een VCA Basis diploma is een speciaal veiligheidsdiploma waarmee je aantoont dat je genoeg kennis hebt van duurzaam, gezond en veilig werken. De betekenis van VCA Basis staat voor VGM Checklist Aannemers Basisveiligheid. Voorheen stond dit diploma bekend als de ‘VCA 1’. Het wordt ook wel afgekort tot B-VCA. Om het diploma te behalen moet je een VCA Basis examen afleggen.

Voor wie is het VCA Basis diploma

Dit veiligheidsdiploma is bedoeld voor uitvoerende werknemers die geen leidinggevende rol hebben binnen het bedrijf. Je toont met dit diploma aan dat je de vereiste kennis hebt van gezond, duurzaam en veilig werken. Dit betekent dat je op de hoogte bent van de huidige Arbowet- en regelgeving, je kan onveilige situaties herkennen en je handelt ernaar om arbeidsongevallen te voorkomen. Veel opdrachtgevers of werkgevers vragen om dit specifieke veiligheidsdiploma als je risicovolle werkzaamheden uitvoert.

Hoe bereid je je voor op het examen

Als je je wilt voorbereiden op het examen dan zijn hier vele mogelijkheden voor. Je kan ervoor kiezen om zelf thuis te studeren met een VCA Basis cursusboek als je hier de discipline voor hebt. Op het moment dat je deze discipline niet hebt dan is het ook mogelijk om een klassikale cursus op locatie te volgen, een specifiek e-learning programma of je kan een online cursus volgen zodat je een betere motivatie krijgt om de stof door te nemen. Het is ook mogelijk dat je (toekomstige) werkgever een in company training organiseert waarbij je verplicht aanwezig moet zijn. In veel gevallen kun je het examen direct of binnen een korte tijd na de gevolgde cursus afnemen. Zo weet je zeker dat je nog steeds beschikt over alle benodigde kennis.  Er wordt binnen de cursussen gebruik gemaakt van verschillende leermiddelen, waaronder audiovisueel zodat de stof beter blijft hangen.

In welke sectoren wordt gebruik gemaakt van een VCA Basisdiploma

Meestal moet je een diploma overleggen als je aan het werk wilt in verschillende sectoren waarin het belangrijk is dat je kan aantonen dat je weet hoe je duurzaam en veilig kunt werken. Voorbeelden hiervan zijn de bouw, infra, petrochemie, maakindustrie, installatietechniek, elektrotechniek, technische diensten en in de logistiek.

Onderwerpen die aan bod komen binnen de VCA Basiscursus

De onderwerpen die aan bod komen zijn met betrekking tot de voorbereiding van het werk zijn de regelgeving en veiligheidsregels, veilig werken, overleg en inspecties en preventies. De onderwerpen die betrekking hebben tot het veilig uitvoeren van de werkzaamheden zijn de werkplek, persoonlijke beschermingsmiddelen, arbeidsmiddelen en specifieke werkzaamheden en omstandigheden. Als laatste leer je nog hoe je specifieke gevaren kan beheersen zoals gevaarlijke stoffen, elektriciteit, brand en explosie, ongevallen en noodsituaties. Leer dit alles en meer, bij In1keerVCA.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.