De eikenprocessierups was in de afgelopen jaren verantwoordelijk voor behoorlijk veel overlast. De brandharen van deze rups veroorzaakten een scala aan gezondheidsklachten bij zowel mensen als dieren. Om deze overlast in de toekomst tot het minimum te beperken, is het belangrijk dat de eikenprocessierups zoveel mogelijk preventief bestreden wordt. Wij vertellen je alles wat je moet weten over preventieve bestrijding van de eikenprocessierups.
Over de eikenprocessierups
De eikenprocessierups is een harige rups die zichzelf schuilhoudt in eikenbomen en halverwege de zomer ontpopt tot een nachtvlinder. Eikenprocessierupsen danken hun naam aan het feit dat ze zich groepsgewijs verplaatsen, in een processie. Ze voeden zich met de bladeren van de eikenboom vervellen zo’n 5 keer. Na de derde vervelling verschijnen de beruchte brandharen, die veel overlast veroorzaken. De overlast veroorzaakt door de eikenprocessierups is het grootst in droge, warme zomers. Koude, natte zomers zorgen ervoor dat de rupsen hun nest niet verlaten en dus niet kunnen eten. Als dergelijke omstandigheden lange tijd aanhouden gaat een groot deel van het nest verloren.
Verschillende preventieve bestrijdingsmethoden
De eikenprocessierups preventief bestrijden kan op verschillende manieren:
- Bestrijding met een bacteriepreparaat: De bladeren van de eikenboom worden zo’n 6 weken na het uitkomen van de eitjes bespoten met een bacteriepreparaat. De rups verkeert op dat moment in het tweede of derde larvestadium en voedt zichzelf actief met het blad van de eikenboom. Door de bladeren te bespuiten met het bacteriepreparaat komen de bacteriën eenvoudig in de darmen van de rups terecht, waar ze gaan kristalliseren. Hierdoor verlammen de spieren van de rups en sterft deze binnen afzienbare tijd
- Bestrijding met nematoden/aaltjes: Bestrijding met nematoden moet relatief snel (10 dagen) na het uitkomen van de eitjes worden uitgevoerd, als de eikenboom nog geen of minimaal blad heeft. Nematoden zijn kleine aaltjes die via openingen bij de rupsjes naar binnendringen en zich voeden met de inhoud van hun prooi. Hierdoor zullen de rupsjes binnen afzienbare tijd doodgaan
Door de eikenprocessierups preventief te bestrijden krijgen ze geen kans om de brandhaartjes te ontwikkelen die verantwoordelijk zijn voor de meeste overlast.
De voordelen van de eikenprocessierups preventief bestrijden
De eikenprocessierups preventief bestrijden heeft als grootst merkbare voordeel dat de overlast aanzienlijk minder is. Omdat de rupsen bestreden worden voordat ze de beruchte brandharen kunnen ontwikkelen, zijn de gezondheidsklachten bij mensen en dieren vrijwel niet aanwezig. Ook andere soorten overlast veroorzaakt door de eikenprocessierups, zoals kaalgevreten eikenbomen, komt nagenoeg niet voor, waardoor jij zorgeloos van de zomer kunt genieten.
Ben jij ook geïnteresseerd in tips die jou helpen om van mollen in je tuin af te komen? Lees dan hier deze blog.
[…] Alles wat je moet weten over de eikenprocessierups preventief bestrijden […]
[…] Alles wat je moet weten over de eikenprocessierups preventief bestrijden […]
[…] Alles wat je moet weten over de eikenprocessierups preventief bestrijden […]