Mollen en woelratten kunnen voor veel schade aan je tuin zorgen. Ze maken je mooi aangelegde grasveld kapot door de vele molshopen, je groentetuin ziet er na een tijdje ook niet meer zo best uit omdat de woelratten van de planten smullen… En ondanks dat mollen ook verschillende voordelen hebben voor je tuin (ze eten bijvoorbeeld aardrupsen), wil je er waarschijnlijk toch vanaf. Hoe je dat precies doet (op een diervriendelijke manier), lees je hier.

Mollen bestrijden op een diervriendelijke manier

Je kunt mollen vangen, doden of verjagen. Een verjager is een diervriendelijk apparaatje dat dankzij vibraties een bepaald geluid de grond in zendt. De mollen hebben hier last van en zullen snel vluchten. Ondanks dat je de mollen laat schrikken is dit een diervriendelijke methode. Je hoeft ze namelijk niet te doden, en ze kunnen ergens in een weiland of in een bos verder leven. Er zijn verschillende soorten verjagers, en zelfs een aantal modellen die op zonne-energie werken. Deze modellen zijn vaak redelijk prijzig in vergelijking met niet diervriendelijke producten, maar je kunt ze jarenlang gebruiken om de mollen uit je tuin de houden. 

Mollen bestrijden kan ook door het vangen van de beestjes met een vangkoker. Na het vangen zet je ze uit in een weiland of een bos, het liefst niet te dicht bij je tuin in de buurt zodat dezelfde mollen niet meteen terugkomen.

Producten om mollen te bestrijden

Mollenklemmen zijn waarschijnlijk het meest bekende product om mollen te bestrijden. Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar, dus vergelijk deze en kijk welke het fijnste is gebruik is. Ook qua prijs is er nog aardig wat verschil. Wanneer er een mol in zit wordt deze in één keer gedood. Verwijder de mol om de klem meteen opnieuw te kunnen gebruiken. Mollenklemmen gaan jarenlang mee en kunnen meerdere malen gebruikt worden.

Tips om je tuin weer mooi te krijgen

Wanneer je mollen in je tuin hebt, is het slim om elke dag een rondje te lopen en alle nieuwe molshopen dicht te duwen. Zo voorkom je dat jij of je kinderen struikelen, en zal het gras ook sneller teruggroeien. Wil je voorkomen dat de mollen na het verjagen terugkeren naar je tuin? Dan kun je een mollennet ingraven. Dit doe je verticaal, tot wel 70 cm diep. Het is best een flink klus, maar de kans is groot dat het de mollen tegenhoudt en je tuin beschermt.

Wil jij ook meer lezen over de manier waarop je de eikenprocessierups preventief kan bestrijden? Lees dan deze blog.

Over de auteur

Avatar foto

Hi! Ik ben Harry, maar de meeste mensen noemen mij Handige Harry. Timmeren, schilderen en tegels leggen. Jij noemt het, ik kan het! Ik hou ervan om mensen te helpen en daarom ben ik deze website gestart. Met mijn praktische tips en tricks kun jij de beste klusser worden.

Gerelateerde berichten

2 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.