Heb je een tuin? Dan kun je deze op allerlei manieren indelen! Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor grind, tegels, allerlei beplanting, bomen, houten planken of zelfs een blokhut. Uiteraard is een fraai en strak stuk gras ook een mogelijkheid. Dankzij graszoden heb je namelijk in no time een mooi grasveldje in jouw voor- of achtertuin!

Wat zijn graszoden?

Het is natuurlijk wel handig om te weten wat graszoden precies zijn, voordat je besluit om deze aan te (laten) leggen in de tuin. Graszoden zijn in principe lange en smalle stroken met gras. Deze stroken bestaan uit de wortels, de grond en het gras zelf. Graszoden kunnen dus aangelegd worden in een tuin, maar ook op een speelplaats of sportveldje. Graszoden worden op grote velden gekweekt en na ongeveer twaalf maanden worden deze geoogst. De oogst vindt pas plaats als de wortels voldoende sterk zijn om elders verder te kunnen groeien.

Hoe worden graszoden gelegd?

Graszoden kun je zelf aanleggen, maar je kunt dit ook door een expert laten doen. Het aanleggen van graszoden gaat als volgt:

  • Als eerste wordt de huidige grond (tot twintig centimeter ongeveer) omgespit. Dit heeft als gevolg dat de verse grond bovenaan het oppervlak komt te liggen.
  • Vervolgens wordt de grond goed aangestampt en gewalst.
  • Na het aanstampen en platwalsen wordt de grond geëgaliseerd met een hark. Na het egaliseren wordt de grond gladgestreken met behulp van een plank. Uiteindelijk moet de grond zo’n twee centimeter lager dan de tegels komen te liggen. Tenslotte wordt de grond nog een keer lichtjes geëgaliseerd met een hark.
  • Nu wordt het tijd om de graszoden aan te leggen. Let erop dat deze strak tegen elkaar aan moeten worden gelegd, zodat er geen gaten tussendoor ontstaan. Graszoden moeten in half-verband worden gelegd.
  • Als de graszoden allemaal gelegd zijn, dan moeten deze nog eenmaal goed aangedrukt worden.
  • Na het aandrukken moeten de graszoden meteen natgespoten worden. Dit zorgt er namelijk voor dat de zoden meteen voldoende voeding krijgen en door kunnen groeien op het nieuwe stuk grond.

Welke voordelen hebben graszoden?

Graszoden kennen enorm veel voordelen ten opzichte van graszaden. Graszoden bestaan namelijk reeds uit gezonde stukken gras, dus deze hoeven niet meer te groeien. Als je graszoden aanlegt, dan heb je dus meteen al een fraai stuk gras in je tuin. Verder hebben graszoen reeds een sterke laag wortels, waardoor onkruid veel minder kans krijgt om te groeien tot aan het oppervlak. Je krijgt dus al vanaf het begin een egaal stuk gazon met dichtbegroeide groene grassprieten! Tenslotte kunnen graszoden het hele jaar door gelegd worden, tenzij het vriest.

Bron: https://www.tuinengras.nl/

Wil jij ook meer lezen over de verschillende soorten gras? Lees dan hier deze blog.

Over de auteur

Avatar foto

Hi! Ik ben Harry, maar de meeste mensen noemen mij Handige Harry. Timmeren, schilderen en tegels leggen. Jij noemt het, ik kan het! Ik hou ervan om mensen te helpen en daarom ben ik deze website gestart. Met mijn praktische tips en tricks kun jij de beste klusser worden.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.