Niet elke dag is een goede dag om buiten aan het werk te gaan met verf, beits of olie. Maar waar moet je nou rekening mee houden? Welke temperaturen zijn juist en welke factoren spelen nog meer een belangrijke rol?

Temperatuur

Om te beginnen, de temperatuur. Het verschilt enorm per product bij welke temperatuur het bruikbaar is. De warmte heeft vooral invloed op het drogingsproces van lak, beits of olie. De producten zijn namelijk verdunt, meestal met water of terpentine. Zodra het is aangebracht begint dit te verdampen. Echter zorgt een te hoge temperatuur er voor dat dit veel te snel gaat. Hierdoor heb je als gebruiker geen tijd om het netjes te verwerken en uit te smeren. Boven de 23 graden loop je risico dat dit gebeurt. Daar onder zit je meestal wel goed. Wanneer het te koud is, gebeurt het tegenovergestelde. Dan droogt het te langzaam. Hierdoor wordt het resultaat lelijk en druiperig. Daarom kun je het beste beitsen, verven en oliën tussen de 10 en 23 graden.

Vocht

Dit punt is simpel. Bij regen kun je niet gaan schilderen. Nouja, het kan wel, maar het werkt voor geen meter. De verf droogt niet en het stroomt gewoon van het oppervlakte af. Logisch natuurlijk. Wat veel mensen echter niet weten, is dat de luchtvochtigheid ook nog van groot belang is. Bij een te hoge luchtvochtigheid droogt het ook niet goed. Kies dus écht een droge dag! Vaak kun je zelf wel voelen of het droog aanvoelt buiten of niet.

Zon

Ook in de volle zon beitsen, oliën of verven is niet verstandig. Zeker niet met donkere kleuren. Door midden in de brandende zon te schilderen, versnelt de drogingstijd. Dit is vooral een probleem omdat het de open tijd verkort. Wat de open tijd is legt deze blog duidelijk uit. Dankzij de zon kan jouw resultaat dus veel lelijker worden

De perfecte dag

De perfecte dag is er dus eigenlijk bewolkt, tussen de 10 en 23 graden zonder verwachte regen en minimale wind. Nu klinkt dat heel onmogelijk, maar zo precies komt het ook weer niet. Eigenlijk is elke droge dag wel geschikt om te schilderen zolang het maar niet mega warm is of koud. In Nederland zijn er meer dan genoeg geschikte dagen om te schilderen, zolang je maar rekening houdt met de genoemde punten in dit bericht.

Wil jij ook een blog lezen over de manier waarop jij zelf meer sfeer in jouw tuin kunt creëren? Klik dan door en lees deze blog.

Over de auteur

Avatar foto

Hi! Ik ben Harry, maar de meeste mensen noemen mij Handige Harry. Timmeren, schilderen en tegels leggen. Jij noemt het, ik kan het! Ik hou ervan om mensen te helpen en daarom ben ik deze website gestart. Met mijn praktische tips en tricks kun jij de beste klusser worden.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.