Met de zomerperiode in zicht is het weer tijd om je tuin aan mooi in te richten. Heb je al eens nagedacht over een tuinspiegel? Als decoratie in je tuin kan een dergelijke spiegel niet ontbreken. Het geeft je tuin een ruimtelijker gevoel en zorgt daarnaast voor erg veel sfeer! Je kunt de spiegel zo mooi maken als je zelf wilt met de juiste omlijsting.

Zelf een tuinspiegel maken

Wil je zelf een tuinspiegel maken? Dit kan gemakkelijk. Het beste materiaal voor een tuinspiegel is Plexiglas. Dit kun je eenvoudig online bestellen in de gewenste afmeting. Verder heb je een mooie locatie nodig om je spiegel op te hangen. Denk aan een schutting, schuurtje, tegen het huis of een andere plek. Wees creatief! De spiegel kan zo groot worden als jij zelf wilt.

Een omlijsting van je tuinspiegel is niet verplicht. Het gemakkelijkst is een spiegel zonder omlijsting. Maar het is mooier om een mooie houten lijst bijvoorbeeld te maken. Ook metaal wordt hier soms voor gebruikt.

Let op met het monteren van de spiegelplaat. Een Plexiglas spiegelplaat wordt gemaakt door op een standaard geëxtrudeerde acrylaat plaat een spiegellaag op te dampen. Dit betekend dat het Plexiglas geboord en gezaagd kan worden, maar wel met uiterste voorzichtigheid. Zagen met een decoupeerzaag raden wij af. Met een cirkelzaag zijn er wel mogelijkheden. Let op met het verlijmen of kitten van een kunststof spiegelplaat. Omdat de spiegellaag aan de achterkant zit, komt de kit of lijm daar rechtstreeks mee in contact. Dit kan uiteindelijk vlekken geven die aan de voorkant van de spiegel zichtbaar zijn. Bison Lijmspray is een lijm die wel gebruikt kan worden.

Tuinspiegel platen voor buiten

De voordelen van Plexiglas (oftewel Acrylaat, PMMA of Perspex) is dat het bestand is tegen weersinvloeden. De spiegelplaten zijn zonder probleem buiten te gebruiken. De spiegel zal niet breken want het materiaal is 150 keer sterker dan glas in dezelfde dikte. Indien de spiegelplaat bestand moet zijn tegen vandalisme raden we een polycarbonaat spiegelplaat aan. Maar in jouw tuin zal dit (hopelijk) niet nodig zijn.

Acrylaat / Plexiglas spiegelplaat

Een van de voordelen van Plexiglas is het lichter in gewicht is dan glas en daarnaast vele malen sterker. Zoals hierboven ook genoemd is het zo’n 150 keer sterker dan glas. Ook verweren de randen van de spiegelplaat niet door de weersinvloeden. Hierdoor blijft je spiegel op lange termijn er mooi uit zien!

Spiegelplaat op maat

Een spiegelplaat kan op maat gemaakt worden. Vaak worden de afmetingen in millimeters ingevuld. Let hier dus op, anders krijg je een spiegelplaat(je) in de verkeerde afmetingen. Een spiegelplaat heeft aan 1 zijde (de voorzijde) een folie. De laag die voor het spiegeleffect zorgt zit aan de achterkant, heeft geen folie en is dus kwetsbaar. Let hier dus extra op.

Veel plezier met het maken van een mooi tuinspiegel!

Wil jij hiernaast meer lezen over een winterzeil voor een buitenzwembad? Lees dan hier deze blog.

Over de auteur

Avatar foto

Hi! Ik ben Harry, maar de meeste mensen noemen mij Handige Harry. Timmeren, schilderen en tegels leggen. Jij noemt het, ik kan het! Ik hou ervan om mensen te helpen en daarom ben ik deze website gestart. Met mijn praktische tips en tricks kun jij de beste klusser worden.

Gerelateerde berichten

3 reacties

  1. Andrea

    Hoi harry,
    Ik ben een goedkope opening aan het zoeken voor een sportzaal. Ik wil spiegels in de zaal zetten die ik na de les weer gemakkelijk kan wegnemen/wegrijden. Ik zag dat plexi spiegelglas een goedkope mogelijkheid is, heb je hier ervaring mee?😀

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.