Het RIVM heeft aangekondigd dat de preventiemaatregelingen tegen het Coronavirus nog zeker tot 28 april 2020 duren. Toch gaan in diverse branches het dagelijks leven gewoon door. Daarnaast zijn mensen van nature sociaal ingesteld en moeten ze beschermt worden voor zichzelf en anderen. Een kunststof spatscherm kan dan een uitkomst zijn, welke je beschermt tegen hoestdruppels die in de lucht blijven hangen.
Voor welke bedrijven is een spatscherm wenselijk?
In de supermarkten kwam de vraag naar een kunststof spatscherm als eerste. Deze worden opgehangen bij kassa’s, servicebalie ’s en als afscheiding tussen de rijen. Er komen nu steeds meer initiatieven om ook in andere branches de kunststof toepassingen te gebruiken. Denk aan:
- In een personenauto tussen chauffeur en passagier een afscheidingswand
- Bij apotheken, coffeeshops, afhaalpunten, restaurants, recepties
- Bij tv opnames tussen de verschillende sprekers
- Als fysieke afscheiding tussen werkplekken
Eigenlijk kan het in elk bedrijf worden toegepast waar er een kans is dat de 1.5 meter regel niet of moeilijk kan worden nageleefd. Alles helpt in de strijd tegen het Coronavirus.
Welke soorten kunststof kun je gebruiken als spatscherm?
Er zijn diverse soorten kunststof mogelijk als spatscherm, zolang ze maar transparant of helder zijn. Denk hierbij aan Plexiglas (ook wel Acrylaat, PMMA, Perspex genoemd), Polycarbonaat (ook wel Lexan genoemd), PET-G, PET-GAG en A-PET. De meest bekende transparante kunststof is Plexiglas. Deze kunststof is 150 keer sterker dan normaal glas. Als je in jouw bedrijf met mogelijk vandalisme te maken hebt dan is polycarbonaat de beste oplossing.
Verschillende soorten spatschermen
Als je zelf jouw spatscherm gaat maken ter preventie van het Coronavirus moet je vooraf weten op welke manier je het wilt toepassen. Wordt het een baliescherm? Of een staand scherm op je toonbank of een hangend spatscherm boven je kassa? Een hangend scherm heeft enkel 2 ronde gaten bovenin, zodat het mogelijk is om het op te hangen. Bij een bouwmarkt is het vaak mogelijk om een freesmachine te huren, hier kun je deze gaten eenvoudig mee frezen. In de voorbereiding is het belangrijk dat u het gereedschap controleert. Je dient altijd goed en scherp gereedschap te gebruiken en te zorgen voor een goede spaanafvoer, zodat deze niet smelt.
Voordat u gaat frezen plaatst u de freesmachine in een stijve opstelling, eventueel met behulp van een standaard en aanslag zodat er maximale controle is over het bewerkingsproces. Bij het frezen gebruikt u bij voorkeur één snijder freesjes van vol hardmetaal. De diameter van het freesje hangt af van de dikte van het Plexiglas.
Indien je een staand spatscherm wilt maken dan komen hier wat meer bewerkingstechnieken bij kijken. Belangrijk is dat je een goede technische tekening maakt. Zoals hiernaast vermeld is. Welke afmeting ga je gebruiken? 1000x900mm of 1000×500? Welke dikte? En gegoten of geëxtrudeerd Plexglas? Dit is belangrijk om te weten.
Ben jij ook benieuwd naar klustips om energie te besparen? Lees er dan hier een blog over.
Hoe bewerk je jouw eigen spatscherm ter preventie van het Coronavirus?
Wil je gegoten acrylaat zagen? Dan gebruik je het best een cirkelzaag met fijngetand zaagblad. Bij een cirkelzaag met een diameter van 250 of 300 mm gebruik je de volgende instellingen: 4000 toeren en ca. 4 m1 doorvoersnelheid per minuut. Heb je geen cirkelzaag? Gebruik dan een decoupeerzaag. Voor een mooi zaagresultaat is het altijd van belang dat de plaat goed vlak ligt tijdens het Plexiglas zagen en niet gaat klapperen wanneer de zaag er doorheen gaat.
Het is af te raden om in geëxtrudeerd Plexiglas plaat te zagen als je niet beschikt over een cirkelzaag, tafelcirkelzaag of zaagtafel. Een decoupeerzaag is uit den boze voor dit type Plexiglas. Raadpleeg dit dus altijd bij de aankoop van je Plexiglas.
Hoe hang je een spatscherm op?
Om een kunststof spatscherm op te hangen moet je goed kijken naar het gewicht. Het moet immers wel goed te houden zijn aan het plafond. We adviseren hiervoor een metalen koort, een knoopketting of een dubbele C-haak. Deze zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar. Door de haak kun je mooi jouw kunststof spatscherm ophangen aan het plafond. Voor het plafond heb je wel een plafondclip nodig. Deze bevestig je aan het plafond, waaraan je de haak ophangt.
Succes met het zelf maken van jouw kunststof spatscherm!
Laat een antwoord achter