Elk jaar wordt er meer dan 20 miljard kilo bouw- en sloopafval geproduceerd in Nederland. Dat is natuurlijk enorm veel. Gelukkig is het tegenwoordig mogelijk om het grootste deel van dit afval te recyclen of her te gebruiken. Echter is dit alleen mogelijk als het afval op de bouw goed wordt gescheiden. Voor het milieu is het enorm belangrijk dat zoveel mogelijk bouw- en sloopafval gerecycled of hergebruikt wordt, daarom geven wij hieronder een aantal tips om afval te scheiden op de bouw.

Maak een afvalplan

Voordat je begint aan een (ver)bouwproject is het belangrijk om eerst een inschatting te maken van de hoeveelheid afval dat je verwacht te produceren. Per verbouwing of bouw is het dan ook verstandig om een afvalplan op te stellen. Hiervoor is het belangrijk om na te denken over de verschillende afvalstromen en de hoeveelheid afval. Een goed afvalplan zorgt ervoor dat je ook genoeg afvalcontainers kunt regelen. Bij de inschatting van het afval is het belangrijk om te bepalen welke afvalstromen er allemaal vrij komen, zodat je voor iedere afvalstroom een aparte container kunt huren. De belangrijkste afvalstromen op de bouw zijn meestal puin, metaal en hout. Echter krijg je vaak ook te maken met plastic, dakafval, papier/karton en chemisch afval. Lees hier meer over afvalverwerking op de bouw.

Begin met scheiden bij de bron

Bij afval op de bouw is het scheiden van het afval bij de bron enorm belangrijk. In sommige gevallen kan het niet scheiden zorgen voor vervuiling van afvalstromen. Bij een vervuilde afvalstroom kan het afval afgekeurd worden. Dit betekent dat het ook niet meer te recyclen is. 

Ook is het scheiden van afval aangeraden omdat naderhand scheiden enorm tijdrovend is en vaak voor extra kosten zorgt. Afvalscheiding op de bouw zorgt voor een kostenbesparing. Het afvoeren van gemengd afval is namelijk altijd duurder.

Juiste afvalcontainers

Voor het efficiënt scheiden van afval op de bouw is het nodig dat er voor iedere afvalstroom een aparte container is. Zorg dat er voldoende afvalcontainers voor iedere afvalstroom aanwezig zijn en denk goed na over de plekken waar je de containers gaat plaatsen. Zet de afvalcontainers op strategische plekken op de bouw, zodat het scheiden van afval zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt.

Ben jij ook benieuwd naar bedrukt afzetlint voor bouwbedrijven? Klik dan hier door en lees deze blog.

Over de auteur

Avatar foto

Hi! Ik ben Harry, maar de meeste mensen noemen mij Handige Harry. Timmeren, schilderen en tegels leggen. Jij noemt het, ik kan het! Ik hou ervan om mensen te helpen en daarom ben ik deze website gestart. Met mijn praktische tips en tricks kun jij de beste klusser worden.

Gerelateerde berichten

één antwoord

  1. Reinhard

    In dit tijdperk van duurzaamheid en recycling kun je ook bij sloopwerkzaamheden niet om afvalscheiding heen. Zie er wel op toe dat niemand anders bij je afvalcontainer(s) kan. De buurt vindt zo’n container ook handig en voor je het weet, zit de container vol met grofvuil van de hele wijk.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.