Mensen die over een ondergrondse kelder in hun woning beschikken kunnen op een bepaald ogenblik geconfronteerd worden met vochtproblemen. In het bijzonder tijdens vochtige periodes is het dan ook zo dat het grondwater kan zorgen voor een behoorlijke druk op de ondergrondse constructies. Vooral het zogenaamde infiltrerend vocht en het insijpelen van grondvocht langs de vloer kunnen in de praktijk menig aantal problemen veroorzaken.
De zogenaamde kimnaad welke zich tussen de vloer en de muren bevindt vormt op dit vlak hoe dan ook een belangrijk aandachtspunt. Er kan ook sprake zijn van vocht in kelder als gevolg van condensvorming of bijvoorbeeld een leiding die lekt. In ieder geval, wanneer je geconfronteerd wordt met vocht in de kelder en je dit probleem een halt toe wil roepen kunnen de onderstaande tips mogelijks een oplossing bieden.
Zorg voor een goede ventilatie van de kelder
Condensatievocht in de kelder is vervelend, maar vaak voorkomend. Dit is het gevolg van het feit dat er in de lucht van de kelder nagenoeg altijd veel vocht aanwezig is. Bovendien zijn de koele keldermuren zeer uitnodigend voor het vocht om op te condenseren. Het gevolg hiervan is dat de muren vochtig zullen aanvoelen. De belangrijkste oorzaak van condensatievocht in de kelder is een gebrekkige ventilatie. De plaatsing van een ventilatiesysteem kan er dan ook voor zorgen dat het condensatievocht in je kelder als sneeuw voor de zon zal komen te verdwijnen.
Voorzie een waterdichte coating op de binnenkant van de keldermuren
Niet alleen condensatievocht vormt een gevaar in je kelder. Dit geldt ook voor het insijpelen van grondvocht. De druk die door grondwater op de keldermuren wordt uitgeoefend kan op bepaalde momenten bijzonder groot worden. Lang niet elke kelder is hier zomaar tegen opgewassen. Op termijn is het zelfs mogelijk dat je muren door toedoen van dit probleem poreus zullen gaan worden. Dit kan als gevolg hebben dat het opstijgend vocht zich ook gaat doorzetten in de rest van je woning. Wil je dit voorkomen? Dan kan het interessant zijn om te overwegen om een waterdichte coating aan te brengen op de binnenkant van de keldermuren. Let wel, zorg er voor dat eerst alle gaten en scheuren grondig worden opgelost.
Voer een controle uit van de leidingen
Water in de kelder kan het gevolg zijn van een lek die zich in de waterleiding, de afvoer- of de rioolbuis bevindt. Omwille van het feit dat leidingen niet altijd zichtbaar zijn is het vaak ook niet direct duidelijk waar het vochtprobleem precies door wordt veroorzaakt. Toch is er een belangrijk verschil op te merken tussen vochtproblemen als gevolg van een lekke leiding en andere vochtproblemen. Bij een lekke leiding is het namelijk zo dat het vochtprobleem plots ontstaat en er in sneltempo heel wat water vrijkomt. Op deze manier kan je dit vochtprobleem in de kelder vrij eenvoudig onderscheiden ten opzichte van andere vochtproblemen. Let wel, het is zeer belangrijk dat hier zo snel mogelijk een oplossing voor wordt gevonden. Het niet tijdig oplossen van een lek in de leiding kan er namelijk voor zorgen dat er structurele schade zal ontstaan aan je woning. Bovendien is het eveneens mogelijk dat je op deze manier geconfronteerd zal worden met een aanzienlijk hogere waterfactuur. In ieder geval, een kelder waterdicht in Amstelveen krijgen vereist duidelijk je blijvende aandacht.
Laat een antwoord achter