Wandpanelen hebben een lange weg afgelegd sinds de gedateerde installaties uit het midden van de eeuw. De wandpanelen van tegenwoordig bieden een scala aan voordelen, waaronder hightech materialen, onderhoudsarm en eenvoudige installatie.

High-tech materialen

Hout is misschien wel het meest traditionele materiaal dat wordt gebruikt voor wandpanelen en het eerste dat in je opkomt, maar het is zeker niet het enige dat beschikbaar is. MDF is een van de meest voorkomende composietmaterialen, omdat het het voordeel heeft van flexibiliteit als het gaat om meerdere texturen, ontwerpen en patronen. Melamine is een andere veel voorkomende optie die een aantal van de meer innovatieve wanddecoraties en hoogwaardige prints mogelijk maakt. Polyurethaanpanelen bieden een oppervlak voor enkele van de meest geavanceerde ontwerpen en materialen die momenteel op de markt zijn.

Talrijke ontwerpkeuzes

Het zal je misschien verbazen dat veel hedendaagse wandpaneelontwerpen in niets lijken op de donkere houtopties die populair waren in de jaren 60 en 70. Wanneer je op zoek bent naar wandpanelen, kunt u kiezen uit talloze patronen, waarvan vele de natuurlijke houtnerf weerspiegelen. Anderen gebruiken nepmaterialen om kalksteen, graniet, marmer, steen en zelfs schors na te bootsen. Je kunt zelfs aangepaste panelen ontwerpen die bedrukt zijn met leer, slangenleer of driedimensionale texturen. Met zo diverse ontwerpkeuzes kun je een natuurlijke of hoogwaardige ontwerpesthetiek in jouw huis introduceren zonder arbeidsintensieve of dure materialen te gebruiken.

Minimaal onderhoud

Wandpanelen beschermen jouw gipsplaat en je bespaart tijd bij het patchen van gaten. Behang en eenvoudig geverfde muren lijken misschien eenvoudige oplossingen voor jouw muren, maar ze vereisen vaak voortdurend onderhoud. Hoewel beide methoden krassen, vlekken en inkepingen kunnen aantrekken, zijn wandpanelen daadwerkelijk bestand tegen schokken. Dat betekent dat u met wandpanelen rustig kunt uitrusten zonder regelmatig bij te werken of wandreparaties uit te voeren.

Betere duurzaamheid

Wandpanelen hebben doorgaans een lange levensduur, zelfs met minimaal onderhoud. Wat echter niet voor de hand ligt, is dat ze ook kunnen helpen om de levensduur van jouw muren zelf te verlengen. Door je muren te beschermen tegen slijtage, zorgen ze ervoor dat belangrijke structurele onderdelen van uw huis nog langer mee kunnen gaan.

Eenvoudige installatie

Als het gaat om wandpanelen, is de installatie veel eenvoudiger dan het lijkt. In tegenstelling tot andere soorten wanddecoratiematerialen, hoef je zich zelfs geen zorgen te maken over voeglijnen, zichtbare lijm of andere installatieresten. Veel hedendaagse wandpanelen zijn voorzien van een tand- en groefsysteem of clip- en railsysteem, waardoor de installatie bijna net zo eenvoudig is als het in elkaar passen van de puzzelstukjes.

 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.