Een dakdekker is iemand die voor een dakdekkersbedrijf werkt. Deze persoon brengt een beschermende laag aan op een hellend of plat dak, om er voor te zorgen dat deze is beschermd tegen water, sneeuw en wind. Een aantal materialen dat een dakdekker hiervoor gebruikt zijn Bitumen, dakpannen (van geperst beton of gebakken klei), kunststof, metalen (bijvoorbeeld koper, zink of lood), leisteen, riet en stro. Er zijn twee verschillende soorten dakdekkers. Je hebt de allround dakdekkers, die in principe van alles wat kunnen en verschillende daken kunnen repareren. De tweede zijn dakdekkers die zich hebben gespecialiseerd op een bepaald vlak van dakbedekking. Hierbij hebben ze zich gespecialiseerd op een soort materiaal (Riet, staal, etc.) of op een bepaald soort dak (hellend, vlak, etc.).

Een dakdekker houdt zich doorgaans bezig met de volgende werkzaamheden. Het lezen en interpreteren van werktekeningen en instructies van een leidinggevende. Ze moeten plannen en organiseren van verschillende werkzaamheden in overleg met de andere collega’s. Ervoor zorgen dat alles veilig verloopt en dat alles gedaan wordt qua veiligheid maatregelen (Bijv. het plaatsen van een steiger). Het verwijderen en repareren van de dakconstructie. Zorgen dat er de ondergrond is voorbereidt en het aanbrengen van de onderconstructie. Op maat maken van delen van het dak, bijvoorbeeld rondom een schoorsteen. Het dak bedekken met een (nieuwe) dakbedekking. Aanbrengen van toebehoren aan het dak (bijvoorbeeld goten, regenpijpen en dakramen). Opruimen van werkplek en opbergen van gereedschappen. Verrichten van periodiek onderhoud aan daken. Bewaken van de voortgang van een project. En als laatste het rapporteren van de gedane werkzaamheden aan de leidinggevende.

Over het algemeen werken dakdekkers zoals hiervoor genoemd bij een dakdekkersbedrijf, maar ze kunnen ook voor een aannemersbedrijf werken. Daarnaast kunnen ze ook zelfstandige werkers zijn (ZZP’ers). De gedane werkzaamheden van een dakdekker kunnen gedaan worden in de nieuwbouw, renovatie, restauratie of het onderhoud van zowel de burgerlijke bouw als de utiliteitsbouw. De dakdekker krijgt in het dagelijks leven ook wel is te maken met andere beroepen zoals; steigerbouwers, loodgieters, opzichters, metselaars en timmermannen. Het beroep is dus best veelzijdig en biedt veel mogelijkheden om te groeien en jezelf te ontwikkelen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.