Wanneer je een woning wilt laten bouwen moet er gedacht worden aan een aantal belangrijk zaken. Een van deze zaken is waaraan gedacht moet worden is het soort trap. De meeste woningen in Nederland bestaan uit meerdere verdiepingen, waardoor er vaak één of meerdere trappen nodig zijn.

In dit artikel vertellen we meer over de voordelen en nadelen van een aantal soorten trappen.

Draaitrappen

De belangrijkste reden om voor een draaitrap te kiezen is dat dit type trap weinig ruimte in beslag neemt. Een draaitrap kan zelfs geplaatst worden op slechts 1 vierkante meter. Draaitrappen kenmerken zich door de spil. Dit is een paal die als centrale as fungeert waar omheen dan de traptreden zijn bevestigd. Een draaitrap kan open zijn, maar het is ook mogelijk om deze in te bouwen. Het voordeel van een draaitrap is dus dat dit type zeer geschikt is voor kleine oppervlaktes. Het nadeel is dat er niet echt comfortabel gebruik van gemaakt kan worden. Het verhuizen van relatief grote meubelstukken is door de draai erg lastig.

Steektrappen

In veel woningen wordt er gebruik gemaakt van steektrappen. Deze trappen worden ook wel molenaarstrappen genoemd. Een steektrap is een recht en eenvoudige trap dat bekend staat om het comfort. Doordat de trap recht kunnen gemakkelijk grote spullen naar boven gedragen worden. Een ander groot voordeel van een steektrap is dat ze vaak de goedkoopste optie zijn. Het nadeel is dat steektrappen een relatief groot oppervlakte innemen.

Wenteltrappen

Een wenteltrap lijkt op een draaitrap, echter zijn er wel degelijk verschillen. Zo loopt een wenteltrap niet rondom een spil en neemt het hierdoor minder ruimte in. Een mooie wenteltrap oogt elegant en straalt luxe uit. Beschikt je woning over een grote hal? Dan is een wenteltrap een prachtige trap om te kiezen. Het nadeel van dit type trap is dat die vaak duur is, omdat het gaat om maatwerk.

Bordestrappen

Zit er veel afstand tussen de verdiepingen? Dan wordt er vaak gekozen voor een bordestrap. Dit type bestaat uit twee of meer steektrappen, met hier tussenin een bordes. Een bordes is een klein stukje horizontale vloer. De bordestrap neemt veel ruimte in beslag, waardoor deze vooral geschikt is voor grote ruimtes.

Ben je op zoek naar een houten trap? In de webshop van Houtcompleet.nl vind je een uitgebreid assortiment houten trap bouwpakketten.

Ben jij ook geïnteresseerd in informatie over de manier waarop jij jouw woning gezellig kan aankleden? Klik dan door en lees deze blog.

Over de auteur

Avatar foto

Hi! Ik ben Harry, maar de meeste mensen noemen mij Handige Harry. Timmeren, schilderen en tegels leggen. Jij noemt het, ik kan het! Ik hou ervan om mensen te helpen en daarom ben ik deze website gestart. Met mijn praktische tips en tricks kun jij de beste klusser worden.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.