Stel je hebt net een nieuw huis gekocht, of misschien heb je gewoon zin in een frisse wind door je interieur. Je bent klaar om de boel fraaier te maken met wat nieuwe meubels. Maar ho, stop, wacht even! Voordat je begint met het avontuur op www.intenswonen.nl, moet je eerst nadenken over hoe je dit gaat aanpakken. Laten we eens kijken hoe je ruimteplanning kunt aanpakken.

Ken je ruimte

Allereerst, ken je kamer. En met kennen bedoel ik niet alleen weten waar de deur en ramen zijn, maar echt snappen hoe de flow van de ruimte werkt. Waar komt het licht binnen? Hoe beweeg jij en eventuele andere huisgenoten zich door deze ruimte? Het is alsof je een choreografie maakt voor jouw living; elke danser (lees: meubelstuk) moet zonder botsingen zijn moves kunnen doen.

Zet alles op papier

Juist ja, pak dat oude vertrouwde potlood erbij (of misschien ben je meer een digitaal wonderkind – doe vooral wat werkt voor jou) en begin met schetsen. Dit hoeft geen Picasso niveau te zijn; zolang je maar snapt wat er staat. Teken waar die gigantische bank moet komen die je op het oog hebt, markeer waar die leeslamp zijn licht moet laten schijnen en vergeet vooral niet om ook denkbeeldige lijnen te trekken voor looppaden.

Meten is weten

We hebben allemaal wel eens gehoord dat we impulsaankopen doen die niet passen of dat de tafel te klein is voor die kleine eethoek. Om dergelijke design rampscenario’s te voorkomen: meet alles! In deze meting bedoel ik echt alles; van muur tot muur, vloer tot plafond en vergeet ook niet de hoogte van ramen en deuren mee te nemen. Vergeet je toevallig iets op te meten? Dan kan je dat bij de inrichting duur komen te staan als iets niet blijkt te passen.

Speel met licht

Licht kan maken of breken hoe een ruimte aanvoelt. Heb je kamers waar het licht door de ramen naar binnen valt alsof dat gewoon zo moest zijn? Maak hier gebruik van bij het plannen van jouw meubels. Plaats zitplekken zoals stoelen of bankjes dichtbij deze lichtrijke plekjes voor dat perfecte leeshoekje of koffiemomentje in de ochtendzon.

Kies functionele meubels

Nu komt het leukste gedeelte: shoppen! Maar voordat je helemaal losgaat in winkels of online shops, denk even na over functionaliteit. Een mooi dressoir is fijn om naar te kijken, maar als hij ook dient als extra opbergruimte voor al je rommeltjes – dubbele winst! Kijk dus verder dan alleen esthetiek; vraag je af wat elk meubelstuk kan toevoegen qua functie binnen jouw woning.

Aan het einde van dit hele proces staan straks prachtige zitmeubelen in jouw zorgvuldig geplande ruimtes te pronken als juweeltjes uit een goed doordachte schatkist vol interieur parels. Het kost misschien wat tijd en geduld om alles perfect uitgedokterd te krijgen, maar geloof me; het resultaat zal zo bevredigend zijn dat elke seconde planningstijd het waard was!

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.