De meeste woningen in Nederland die nieuwe worden gebouwd beschikken over zonnepanelen en gastvrije verwarmingen zoals warmtepompen of zonneboilers. Een energieneutrale woning is de toekomst. In deze blog praten we u bij over een aantal trends.

Overschakelen op duurzame stroom en verwarming

Als ons land volledig zou overschakelen op hernieuwbare energie kan dat tegen 2030 tussen de 21.000 en 65.000 voltijdse banen opleveren. Dat blijkt uit een studie van het Federaal Planbureau. De omschakeling zou dan wel tegen 2050 én zeer grondig moeten gebeuren. Dat wil zeggen dat zowel elektriciteit, verwarming, water, licht, industriële stroom en transport moet draaien op groene energie. Het kostenplaatje is niet min: tussen nu en 2050 zou 300 à 400 miljard euro aan extra investeringen mogelijk zijn. Anderzijds zou er tussen de 60 en 150 miljard minder uitgegeven moeten worden aan het inkopen van fossiele brandstoffen. En er is de mogelijkheid tot aanzienlijke jobcreatie, zegt het Planbureau. “Hoe arbeidsintensiever de gebruikte groene energie, hoe meer banen. Met een klemtoon op biomassa-installaties zou het aantal jobs 21.000 bedragen, maar als er veel zonnepanelen gelegd worden, loopt dat op tot 65.000. Naast zonnepanelen zijn ook zonneboilers en warmtepompen erg interessant. Hieronder lees je daarover meer

Zonneboilers

In een thermisch zonne-energie systeem of kortweg zonneboiler, wordt water verwarmd door zonlicht waardoor u in huis geniet van comfort door de zon. Een zonneboiler werkt voornamelijk op zonlicht: dus ook bij een gedeeltelijk of geheel bewolkte hemel verwarmt een zonneboiler water. Het verwarmd water kan gebruikt worden voor sanitaire toepassingen (bad, douche) en/of voor centrale verwarming.

 Warmtepompen

De toepassing van warmtepompen zit duidelijk in de lift. Door de stijgende energieprijzen en in mindere mate de premies die in sommige gevallen worden toegekend, is er een toenemende vraag naar warmtepompen. In onze omgeving is een onbeperkte hoeveelheid warmte gratis aanwezig. In de grond, buitenlucht of in water zitten voldoende calorieën die kunnen gebruikt worden om te verwarmen.

Over energieneutraalnederland.nl

Energieneutraalnederland.nl biedt totaaloplossingen voor schone zonne-energie, ecologisch, economisch en volledig op maat van uw budget en situatie. Wij plaatsen zonnepanelen bij zowel particulieren als bedrijven. Daarnaast kan u ook bij ons terecht voor de verwarming van de toekomst: een warmtepomp. Een warmtepomp stoot tot 50% minder CO2 uit en is dus milieuvriendelijker én zuiniger dan eender welke mazout- of (condenserende) gasbrander. Onze jarenlange ervaring stelt ons in staat uw project te begeleiden van A tot Z, van advies tot zorgvuldige opvolging van de werking van uw fotovoltaïsche installatie. Ons team van enthousiaste en gedreven medewerkers garanderen u een perfecte begeleiding van uw plannen en bieden u ten allen tijde een uitmuntende service!

Over de auteur

Avatar foto

Hi! Ik ben Harry, maar de meeste mensen noemen mij Handige Harry. Timmeren, schilderen en tegels leggen. Jij noemt het, ik kan het! Ik hou ervan om mensen te helpen en daarom ben ik deze website gestart. Met mijn praktische tips en tricks kun jij de beste klusser worden.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.