Je huis na-isoleren is vaak een hele klus en investering. De meeste kosten gaan zitten in de vaklui die je inhuurt voor het isoleren, maar weet je dat er isolatietoepassingen zijn waardoor je zelf eenvoudig je huis kunt voorzien van isolatie? In dit artikel schrijven we over de voordelen van PIR platen en hoe je dit eenvoudig kunt toepassen in je eigen woning.
Wat is PIR
PIR is hard kunststof schuim met een erg lange levensduur. Het schuim wordt in platen gemaakt en dit kunststof is speciaal ontwikkeld als isolatiemateriaal.
De prijs van PIR isolatie ligt over het algemeen wat hoger dan glaswol isolatie. Wil je zelf je woning isoleren dan kun je daar veel kosten mee besparen en dan kan het slim zijn om te kijken naar het isoleer-gemak van de verschillende isolatiematerialen. PIR platen hebben een groot voordeel tegenover andere isolatiematerialen en dat is het gewicht. PIR platen zijn tot wel 5 keer lichter dan bijvoorbeeld steenwol met dezelfde isolatiewaarde.
Een ander bijkomend voordeel is de dikte. Door de goede isolatie kwaliteiten van het schuim kan er met een dunne plaat toch een hoge isolatiewaarde bereikt worden. Hierdoor hoeft je niet veel ruimte in te leveren als je de vloer of zolder wilt na-isoleren. Daarbij kan PIR gebruikt worden in ruimtes waar het erg vochtig is, zoals de kruipruimte en het dak.
Kan ik zelf isoleren?
Zelf de woning isoleren wordt steeds aantrekkelijker en eenvoudiger gemaakt. Om muren te isoleren zijn er platen gemaakt met een tand en groef systeem die we kennen van bijvoorbeeld laminaat. Het stapelen van de platen gaat zo erg eenvoudig en de platen sluiten goed op elkaar aan waardoor de isolatiewerking nog beter is. Ook voor het isoleren van de zolder zijn er toepassingen met PIR platen. Er bestaan alles-in-1 zolder isolatie systemen waarbij aan de PIR al folie en een afgewerkte plaat aan is bevestigd zodat de isolatie niet meer afgedekt hoeft te worden en er slechts eenmaal iets bevestigd hoeft te worden.
Nadelen aan PIR isolatie zijn er ook, hoewel het niet zo stoffig is als glas- of steenwol, komt er bij het verwerken ook stof vrij en daarom is het verstandig om je hiertegen te beschermen met een stofkap. Het PIR is ook niet zo eenvoudig te recyclen als bijvoorbeeld de minerale wol en het wordt gemaakt van niet natuurlijke materialen, maar het is wel erg duurzaam. Er komen geen schadelijke stoffen het milieu in omdat het produceren in een gesloten systeem plaatsvindt. De energie die het kost om te maken haal je er minstens 80 keer uit met de energie die ermee bespaard wordt in de woning.
Wil jij meer lezen over de manier waarop een verbeterde isolatie jou langdurig geld kan besparen? Lees dan hier deze blog?
[…] aanbrengen van isolatie kan een aardige investering zijn, maar er zijn ook diverse manieren om de investering laag te […]
[…] je kiest voor het gebruik van de dakpanplaat, zul je bijna geen verschil zien tussen de echte dakpannen of deze namaak versie. Ze zijn in […]