In een tijd dat energie besparen een focusgebied is voor zowel individuele personen als de overheid, is het nu een goede periode om te werken aan de isolatie van je woning. Niet alleen is er veel vraag en daarom veel aanbod, ook is het een manier om een steentje bij te dragen en op termijn bovendien veel geld te besparen.

Het aanbrengen van isolatie kan een aardige investering zijn, maar er zijn ook diverse manieren om de investering laag te houden. Bovendien zijn er enkele eenvoudige maatregelen die getroffen kunnen worden. Wij geven je enkele tips.

Tochtstrips, slimme thermostaat en verlichting

Enkele vrij eenvoudige maatregelen die je zelf kunt treffen zijn het aanbrengen van tochtstrips, goed gebruik maken van een slimme thermostaat en vervangen van verouderde verlichting.

Tochtstrips kunnen voorkomen dat warme lucht via kieren en gaten het huis uitgaan. Deze kunnen in kozijnen en bij deuren worden aangebracht. Een voorbeeld is een borstel onder een deur. Deze maakt het niet lastiger om de deur te openen of sluiten, maar gaat wel een deel van de tocht tegen. Hierdoor hoef je net wat minder te stoken om het huis warm te houden.

Een slimme thermostaat hangt in steeds meer woningen en kan gebruikt worden om op gezette momenten de thermostaat aan of juist uit te zetten. Een voordeel is dat je de thermostaat ook op afstand kan besturen. Ben je een tijd niet thuis, maar vergeten de temperatuur wat lager te zetten, dan kan je dit nu alsnog doen op afstand. Bovendien kun je met een slimme thermostaat beter zien waar veel energieverbruik in zit en zo nodig en mogelijk aanpassingen maken.

Verouderde verlichting vervangen is een laatste eenvoudige aanpassing. LED-verlichting is met afstand het meest zuinig en gaat bovendien lang mee, langer nog dan spaarlampen. Heb je zelfs nog oude gloeilampen in je huis, dan zijn deze al helemaal aan vervanging toe.

Collectieve energiebesparingen

Woon je in een wooncomplex, dan ben je als woningeigenaar ook lid van de vereniging van eigenaren (VvE). Met een VvE kunnen collectieve besparingen gerealiseerd worden, bijvoorbeeld door in alle woningen oude ruiten te vervangen of isolatie te vervangen.

Werk je met een VvE beheerder, dan kan dit vaak ook tegen een korting, omdat deze partij vaak samenwerkingen heeft met isolatiepartijen.

Dergelijke aanpassingen moeten wel besproken worden tijdens een ALV en worden opgenomen in een meerjarenonderhoudsplan. Het zijn doorgaans geen wijzigingen die direct kunnen worden doorgevoerd, maar wel aanpassingen die op termijn veel besparingen kunnen opleveren.

Over de auteur

Avatar foto

Hi! Ik ben Harry, maar de meeste mensen noemen mij Handige Harry. Timmeren, schilderen en tegels leggen. Jij noemt het, ik kan het! Ik hou ervan om mensen te helpen en daarom ben ik deze website gestart. Met mijn praktische tips en tricks kun jij de beste klusser worden.

Gerelateerde berichten

3 reacties

  1. 6 handige tips voor klussen in de winter - De beste klustips

    […] Het is een koude periode en dan is het belangrijk dat de warmte binnen blijft. Om dat te behalen wil je dat je huis een goeie isolatie heeft. Daarom is het van belang om extra aandacht te leggen op de isolatie van het huis. Voeg extra isolatie toe op plekken waar het noodzakelijk is. Dit zorgt er niet alleen voor dat de warmte binnenblijft, maar dat je er ook geen onnodige warmte opgewerkt wordt. Een aantal manieren om je huis te isoleren is bijvoorbeeld het plaatsen van tochtstrips. Als je meer informatie wilt over hoe je de isolatie kan verbeteren, lees dan het volgende artikel over isolatie! […]

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.