Huurwoning verbouwen: 5 handige tips om rekening mee te houden
Iedereen wilt in een huis comfortabel wonen. Wie wilt dat nou niet? Alleen wonen in een huurwoning is niet je eigen woning. Een grote verbouwing is dan geen verstandige keuze. Wanneer je het huurcontract niet verlengt wordt of weg moet. Dan gaat het geld wat je besteed hebt aan de verbouwing verloren. Met deze zaken is het zeker belangrijk om rekening mee te houden met een huurwoning verbouwen.
Bespreek de verbouwing met de verhuurder
Voordat je gaat verbouwen moet je het bespreken met de verhuurder. Het is zeker verstandig om toestemming te vragen aan de verhuurder. Dit moet je schriftelijk afronden. Anders kan de verhuurder altijd eisen dat je de woning in oude staat oplevert als je gaat verhuizen. Hier zit niemand op te wachten. Bij veel woningen is het erg lastig om het huis in oude staat op te leveren. Dan is er al zo veel verbouwd. Het beste is van te voren een duidelijk verbouwingsplan neer te leggen bij de verhuurder en je vraagt schriftelijk toestemming.
De financiering
Bij het verbouwen van een huurwoning is het belangrijk om te weten hoe lang je erin gaat wonen. Ben je van plan om lang in de huurwoning te blijven wonen dan is een verbouwing wel aantrekkelijk. Maar onthoud dat ook de verhuurder een steentje kan bijdragen. Het valt altijd te proberen dat hij de verbouwingskosten betaald of een gedeelte. In ruil daarvoor ga je iets meer huur betalen. De huurwoning wordt alleen maar meer waard door de verbouwing. Daarnaast is het comfortabeler wonen. Als de verbouwing noodzakelijk is, willen verhuurders helemaal snel mee werken.
Voorkom grote verbouwingen
Een huurwoning zal nooit van jou worden. Door de verbouwing zal de waarde van het huurhuis toenemen. Alleen gaat de verhuurder hier op vooruit en niet de huurder. Daarom adviseer ik om alleen een verbouwing te doen dat minimaal nodig is om comfortabel te leven. Een nieuwe keuken of badkamer zou ik zeker niet aanschaffen. Dit is niet noodzakelijk.
Laat een controleur komen
De huurders in Nederland worden goed beschermd door de Nederlandse overheid. Elke huurder in Nederland heeft recht op een fatsoenlijke woning. Een huurwoning die niet voldoet aan de eisen, kan je aan de verhuurder eisen dat de woning op geknapt moet worden. Laat een controleur langs komen om jouw huurwoning te beoordelen. Zorg dat je dit voor de verbouwing doet.
Let op de huurprijzen
Een huurwoning verbouwen kan er voor zorgen dat de verhuurder de huurprijzen omhoog gooit. De meeste verhuurders gooien elk jaar de huurprijzen met toegestane percentage omhoog. Doet dit jouw verhuurder niet? Dan is de kans groot nadat de verbouwing klaar is, dat hij de huurprijzen gaat verhogen boven het maximale percentage dat is toe gestaan. Let hier goed op. Dit is namelijk niet toegestaan. Neem deze belangrijke tips mee voordat je gaat verbouwen van een huurwoning.
Ben jij nou ook geïnteresseerd in algemene verbouwtips? Lees dan deze blog.
[…] je binnenkort verbouwen of verhuizen naar de nieuwe woning? De trap is vaak een van de eerste onderdelen om aan te pakken. […]
[…] Neem dan contact op via het contactformulier. Ben jij geïnteresseerd in meer tips over het verbouwen van een huurwoning. Lees dan deze […]
[…] jij ook benieuwd naar tips om een huurwoning te verbouwen? Lees hier dan deze […]