Ben jij van plan om binnenkort te gaan bouwen of verbouwen in- of rondom het huis? Dan heb jij de komende tijd genoeg aan jouw hoofd en past een ruzie met de buren daar absoluut niet tussen. Tijdens een verbouwing of plaatsing rondom het huis, ontstaan de meeste burenruzies. Niet alleen komt dit vanwege geluidsoverlast of door te klussen tijdens abnormale tijden, het gaat ook vaak mis op juridisch vlak. Dit is omdat verbouwingen of bebouwingen uitloop kunnen hebben naar de grond van de buren, terwijl dat in eerste instantie niet zichtbaar is. Wil jij dit graag voorkomen? Lees dan snel verder!
Vraag een kadastrale kaart aan
Je doet er verstandig aan om voor de start van jouw project een kadastrale kaart op te vragen, bij het Kadaster. Er zijn verschillende soorten producten die je kan aanvragen, afhankelijk van de situatie. Deze producten zijn als volgt: een kadastrale kaart met maatvoering, een kadastrale kaart van een buurt of je kunt een grensreconstructie opvragen.
Een kadastrale kaart met maatvoering
Een kadastrale kaart met maatvoering is ideaal, wanneer jij een hek of een bomen en planten in de tuin wilt plaatsen. De kadastrale kaart met maatvoering geeft de maten van het perceel aan, de bebouwing en de afstanden tussen de bebouwing en de perceelsgrens.
Tip
Wanneer je een schutting wilt plaatsen, zal dat idealiter op de perceelsgrens zijn zodat je volop van de tuin kunt genieten. Het is dan verstandig, om dit met de buren te overleggen. Wanneer dit namelijk op de perceelsgrens wordt geplaatst, mogen de kosten verdeeld worden en dat scheelt weer! Beide buren zijn dan verantwoordelijk voor de onderhoud van de schutting.
Een kadastrale kaart van een buurt
Behalve dat je kadasterdata van een specifieke woning kunt opvragen, is het ook mogelijk om dit voor een buurt te doen. Op deze kaart zijn de percelen van de uitgekozen buurt inzichtelijk en of daar een bebouwing op staat. Iedere perceel en iedere bebouwing heeft een uniek nummer. Wanneer er geen bebouwing op de perceel staat, kun je de nummers gebruiken om kadastrale gegevens met maatvoering aan te vragen voor dat perceel.
Houd er wel rekening mee, dat niet iedereen zijn bebouwingen doorgeeft aan het kadaster. De plaatsing van een heg of schutting kan daardoor niet zichtbaar op de kaart. Om hier toch meer informatie over te krijgen, wordt er ook een luchtfoto meegezonden.
Op sommige kadastrale kaarten van de buurt, zijn gele lijnen zichtbaar. Deze gele lijnen geven aan dat er kadastrale grenzen zijn ingemeten bij het Kadaster, maar dat deze nog niet officieel zijn geregistreerd. Dit proces kan tot aan een jaar duren.
Een grensreconstructie
Met een grensreconstructie worden de perceelsgrenzen opnieuw in kaart gebracht. Dit wordt vaak uitgevoerd, wanneer blijkt dat erfafscheidingen, zoals schuttingen en hekken, op de verkeerde plek gezet zijn.
Zo een grensreconstructie neemt een dagdeel in beslag en binnen een week, is er bekend wat de nieuwe, officiële perceelsgrenzen zijn. Een grensreconstructie is altijd rechtsgeldig en mag gebruikt worden, als officieel bewijsstuk in een rechtszaak.
Ben jij ook geïnteresseerd in een blog over verbeterde isolatie waarmee jij onder andere geld kan besparen? Lees dan hier deze blog.
Laat een antwoord achter