4 tips tuinieren voor beginners 


Het hebben van een tuin vinden veel mensen leuk. Alleen het is het zo veel gedoe. De vraag die heel vaak wordt gesteld: waar moet ik gaan beginnen? In deze blog geef ik voor tuinieren voor beginners 4 tips. Veel lees plezier!

Tip 1. Ontwerp je tuin van te voren

Voordat je gaat beginnen met het aanpakken van je tuin is het aan te raden om een tekening of een ontwerp te maken. Bedenk eerst goed wat je allemaal wilt hebben. Er valt dan van te voren te bepalen wat de eventuele kosten zullen zijn voor de tuin. Een tuin verbouwen kost namelijk veel geld. Bij het ontwerpen van je tuin is het belangrijk om te bepalen wat voor soort tuin je wilt. Er zijn verschillende soorten thema’s om je tuin kleur te geven.

Tip 2. Maak een moestuin

Steeds meer mensen willen een moestuin in de tuin hebben. Dit is echt een trend van de laatste jaren. Niet is leuker dan je eigen groenten en fruit verbouwen op jouw eigen stukje grond. Alleen hebben veel mensen geen ruimte voor een moestuin. Het is eenvoudig om in een kleine bak toch nog wat groenten te verbouwen. Het is alleen belangrijk om met kleine groenten te beginnen. Enkele successen zijn: bonen, erwten, sla, paprika’s, pepertjes, tomaten en spinazie.

Tip 3. Zaai gras op het juiste moment in

Het aanleggen van gras vinden tuinieren voor beginners erg lastig. Voordat je gaat beginnen moet de grond goed voorbereid zijn. De grond is nog te nat als de grond blijft plakken onder je schoenen. Schoffel de grond totdat het mooi egaal uitziet. Het beste moment om gras in te zaaien is in het voor- en najaar. Op deze momenten is de bodem de juiste temperatuur voor een graszaadje om te ontkiemen. Graszaad heeft een grondtemperatuur nodig van minimaal 10 graden om te ontkiemen. Nog een reden om in het voor- en najaar te zaaien is dat er voldoende vocht in de bodem aanwezig is. In het voor- en najaar valt er genoeg regen. Er is dan genoeg vocht in de grond. Toch al kijk je naar de temperaturen van de bodem, geef ik de voorkeur aan het najaar. De temperatuur van de bodem ligt dan veel hoger. De graszaden zullen veel harder groeien. Het is belangrijk om niet op net ingezaaide gras te gaan staan! Dit is heel slecht voor het gras.

Tip 4. Begin langzaam

Een tuin verbouwen kost veel tijd en geld. Als advies geef ik om vooral rustig aan te doen. Veel tuinen beginnen al snel op een arboretum te lijken. Start met makkelijke planten die tegen een stootje kunnen. Daardoor kan je langzaam je kennis en ervaring opbouwen over tuinieren. Daarnaast voorkom je teleurstellingen en scheelt het een hoop kosten. Ik zou zeggen. Steek lekker je groenen handen uit te mouwen!

Wil jij ook tips lezen die helpen om van mollen in je tuin af te komen? Klik dan door en lees deze blog.


Over de auteur

Avatar foto

Hi! Ik ben Harry, maar de meeste mensen noemen mij Handige Harry. Timmeren, schilderen en tegels leggen. Jij noemt het, ik kan het! Ik hou ervan om mensen te helpen en daarom ben ik deze website gestart. Met mijn praktische tips en tricks kun jij de beste klusser worden.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.