Het is eindelijk zo ver! De oplevering van jouw nieuwbouwhuis. Dit betekent dat je eindelijk het huis mag gaan inrichten en er mag gaan wonen. Voordat dit kan gebeuren moet er vaak nog het een en ander gebeuren. De oplevering van een huis is namelijk een belangrijk moment waar je ook eventuele gebreken kunt aankaarten en waar de opleveringskeuring plaatsvindt. Dit zijn dus een aantal zaken waar je op moet letten!

Ga mee naar de vooroplevering

De vooroplevering vindt meestal een paar weken voor de definitieve oplevering plaats. Tijdens deze oplevering worden al grote delen van het huis gecontroleerd en worden de laatste zaken besproken. Dit is dus een mooie kans om de woning alvast op gebreken te controleren. De aannemer heeft dan ook nog genoeg tijd om deze gebreken op te lossen voor de echte oplevering. Tijdens de echte oplevering is het dan ook belangrijk om te controleren of deze gebreken daadwerkelijk opgelost zijn.

Kijk naar de details

Tijdens een oplevering ben je waarschijnlijk erg enthousiast! Het is wel belangrijk om ook de kleinste details goed te bekijken. Denk bijvoorbeeld aan krassen op de ramen of beschadigingen aan muren of deuren. Als je hier pas later achter komt, kun je vaak niet meer bewijzen dat deze beschadigingen gemaakt zijn tijdens het bouwproces.

Check de elektriciteit en het sanitair

Het is natuurlijk belangrijk om water en stroom te hebben. Check dus goed of de elektriciteit in het hele huis werkt. Check ook of er water uit de kraan komt door het hele huis heen en of de wc goed doorspoelt. 

Een bouwkundige keuring laten uitvoeren

Bij de oplevering van een woning is het slim om een keuring te laten uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld door Huiskeur. De keuring wordt altijd door een bouwkundige die ieder detail ziet uitgevoerd. De bouwkundige gaat dan mee naar de oplevering en stelt een rapport op over de gebreken van de woning. De aannemer moet deze gebreken dan alsnog repareren. Dit kost misschien extra tijd, maar dan weet je wel zeker dat jouw huis helemaal naar wens is.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.