Wat een lekdetector precies is en wanneer u dit middel kunt gebruiken? De lekdetector is een detector die in de meeste gevallen HFK- en CFK-gebaseerde gassen opspoort. Dit kan in verschillende situaties erg goed van pas komen. De lekdetector wordt voornamelijk gebruikt om lekken in koelsystemen te ontdekken. Wanneer er een lek ontdekt wordt, dan wordt er zowel een akoestisch als een optisch signaal door de detector afgegeven. Doordat het apparaat een zwanenhals heeft, is het makkelijker om op moeilijk toegankelijke plekken te meten. De sensor heeft een minimale levensduur van een jaar. Hierdoor hoeft u het apparaat een lange tijd niet te kalibreren.

In welke situaties kan de lekdetector handig zijn?

De lekdetector is dus vooral handig voor koelsystemen. Als u een bedrijf met een koelsysteem heeft, of hier werkzaam bent, dan is het belangrijk om regelmatig een controle uit te voeren. Door met de detector na te gaan of er CFK en HFK gassen zijn, kunt u nagaan of er een potentieel lek is. Door het koelsysteem met enige regelmaat te controleren, kunt u er zeker van zijn dat het systeem naar behoren functioneert.

Toch zijn er ook andere soorten detectoren die u in andere situaties kunt gebruiken. Zo kunt u bijvoorbeeld ook een lekdetector voor water gebruiken. Belangrijk is dat u goed nagaat wat voor detector u precies nodig heeft.

Hoeveel kost een lekdetector?

Een detector kan vrij prijzig zijn. Toch is het belangrijk dat u de verschillende mogelijkheden niet alleen op basis van prijs vergelijkt. Ook de kwaliteit is zeer belangrijk. Koopt u een detector met een korte levensduur? Dan bent u uiteindelijk alsnog duurder uit. Is de lekdetector zo prijzig dat het voor u te duur wordt? Lekdetectie apparatuur huren is dan vaak ook nog een optie. In dit geval kan het echter ook verstandig zijn om simpelweg een specialist in te schakelen. Zo kunt u er ook zeker van zijn dat de lekdetectie op de juiste manier wordt uitgevoerd.

Het vinden van een specialist

Als u de juiste detector koopt, is deze vrij gemakkelijk te gebruiken. Toch kan het in veel gevallen ook een goed idee zijn om een specialist in te schakelen. Bijvoorbeeld als u minder te besteden heeft of geen tijd heeft voor een lekdetectie. In dit geval zijn er diverse bedrijven die u kunt inschakelen. Belangrijk is dat u voor een specialist kiest. U kunt de verschillende partijen onder andere op basis van reviews vergelijken. Meestal geeft de website van een bedrijf u ook al een goed beeld van hoe professioneel de partij in kwestie is.

Intern iemand opleiden

Wilt u een lekdetector aanschaffen of huren? Dan kan het verstandig zijn om intern iemand op te leiden die de lekdetecties kan uitvoeren. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om de lekdetecties zelf uit te voeren. In deze gevallen kan het verstandig zijn om eerst een aantal keer met iemand mee te kijken die meer ervaring heeft. Zo weet u precies wat u moet doen om alle potentiële lekken te herkennen.

Wilt u meer informatie over lekdetectie? Op de website van Leak Control Benelux vindt u alles over lek detectoren.

Wil jij ook meer weten over de manier waarop je zelf een lekkage in jouw woning kan verhelpen? Lees dan hier deze blog.

Over de auteur

Avatar foto

Hi! Ik ben Harry, maar de meeste mensen noemen mij Handige Harry. Timmeren, schilderen en tegels leggen. Jij noemt het, ik kan het! Ik hou ervan om mensen te helpen en daarom ben ik deze website gestart. Met mijn praktische tips en tricks kun jij de beste klusser worden.

Gerelateerde berichten

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.