Verwarming is een van de hoofdgebruikers van energie in onze woningen. Dat is niet gek, aangezien verwarmingen in sommige seizoenen dagelijks de hele dag aan het werk zijn. Daarnaast gebruiken we gas slechts enkele minuten per dag in de keuken, en dat op een geconcentreerde manier. De kosten van de energierekening zijn dan ook bijna volledig af te leiden aan het gebruik van verwarmingen. Het hebben van een efficiënt en effectief verwarmingssysteem kan dan ook een hoop geld schelen. Dit is een van de hoofdredenen dat mensen massaal overschakelen op de vloerverwarming.
Vloerverwarming, hoe werkt het eigenlijk?
Het verwarmen van een woning via de vloer is zeer populair en er zijn steeds meer innovatieve systemen die het steeds gemakkelijker maken om de verwarming aan te leggen.
Vloerverwarming is eigenlijk hetzelfde als een normale radiator, maar dan onder uw vloer. Hierbij wordt gebruik gemaakt van speciale slangen waar het warme water van de ketel doorheen stroomt. Op deze manier kan de warmte efficiënter worden afgegeven. In het geval van een radiator, dient het water eerst het ijzerwerk op te warmen voor de radiator warmte af kan geven. In het geval van vloerverwarming is dit dus niet het geval.
Warmte wordt gelijkmatig verdeeld
Bij verwarming onder de vloer wordt de warmte door buizen doorgegeven aan de topvloer, die vaak van hout is. Hierdoor wordt de warmte direct verdeeld vanaf de vloer, door de ruimte heen. Hierbij wordt de hele ruimte gemakkelijker gelijkmatig verdeeld en heeft u sneller een behaaglijk gevoel. Hierdoor kan de temperatuur van de verwarming omlaag en verstookt u dus ook minder energie. Daarbij gebruikt vloerverwarming van zichzelf al minder energie omdat het een efficiënter systeem is.
Verschillende soorten vloerverwarming
Er zijn verschillende soorten verwarming die onder de vloer geplaatst kunnen worden. Een van de populairste en meest voorkomende systemen is het ‘ natte systeem’. Hierbij wordt de verwarming onder de vloer geplaatst en in beton gestort. Hierdoor kent deze vorm van verwarmen een hoog rendement en is er sprake van goede isolatie. Dit zorgt dat u direct kunt profiteren van de betere energieprijs en natuurlijk een behaaglijk warm huis. Bij het ‘ droge systeem’ kiest u voor een net zo effectief, maar minder intrusief systeem. Bij het droge systeem wordt geen gebruik gemaakt van beton. Uw vloerverwarming wordt in dit geval op speciaal schuim gelegd dat op maat wordt gesneden. Hierdoor hoeft er geen beton gestort te worden en dit kan veel werk schelen. De derde veel voorkomende techniek is de elektrische verwarming. Dit is de minst intrusieve variant, omdat de voer hiervoor niet helemaal opengebroken hoeft te worden.
Elektrische verwarming
In het geval van elektrische verwarming, kiest u voor een systeem van fotoplaatjes. Deze dunne plaatjes zijn bijzonder efficiënt en effectief. Ze worden snel warm door middel van elektriciteit en verbruiken hierbij weinig energie. Een van de grote voordelen van een elektrische verwarming is dat het systeem zeer gemakkelijk kan worden aangelegd en ook te koppelen is aan een andere vorm van energie. Zo kan een elektrische verwarming een krachtige combinatie vormen met zonnepanelen of andere vormen van groene energie.
Laat een antwoord achter