Tips bij aanleg en onderhoud van een gietvloer


Een gietvloer is een hele praktische en moderne vloersoort die in steeds meer huizen is terug te zien. Deze vloersoort is zeer praktisch en onderhoudsvriendelijk en kan een hele moderne sfeer in je huis creëren. Het aanleggen van een gietvloer is echter niet heel gemakkelijk, maar gelukkig zijn er voldoende vakmensen die je hierbij kunnen helpen. Wij zetten een aantal tips voor je op een rij om tot een goed eindresultaat te komen én dit zo te houden.

Geef de aanleg voldoende tijd

In tegenstelling tot andere vloersoorten heeft een gietvloer tijd nodig om aan te sterken. De verschillende lagen van een gietvloer worden letterlijk over elkaar heen gegoten. Deze lagen moeten één voor één uitharden, voordat de volgende laag aangelegd kan worden. De laatste laag moet ook aansterken voordat je hier op mag lopen of meubels op gaan zetten. Geef dit dus voldoende tijd, want als je te snel de vloer gaat volzetten heb je kans dat de vloer hiermee schuin gaan aflopen of niet meer waterpas is. De vloerenspecialist die je vloer aanlegt kan je hierin adviseren.

Wekelijks schoonmaken

Hoewel er in een gietvloer geen naden en randen zit waardoor vuil zich dus niet kan hechten aan de vloer, is het aan te raden om één keer per week de vloer goed schoon te maken. Dit is vrij eenvoudig te doen met een dweil. Door water te mengen met bijvoorbeeld een allesreiniger of vloerreiniger, krijg je de vloer gemakkelijk schoon. Wanneer je alcoholische drank laat vallen kun je dit het beste direct afdoen met een reiniger, omdat alcohol vlekken kan achter laten op een gietvloer.

Ga voorzichtig om met de vloer

Één van de grootste veroorzakers van schade aan een gietvloer zijn stoelpoten en tafelpoten. Met name stoelen worden veel verschoven, en de poten daarvan kunnen gemakkelijk krassen achter laten op de gietvloer. Om dit te voorkomen is het aan te raden om stukjes vilt onder alle stoelpoten te monteren. Op die manier kun je zonder angst voor krassen de stoelen verschuiven over de vloer. Let er wel op dat je één keer per jaar de stukjes vilt vervangt, want als deze gaan slijten kunnen de poten alsnog schade toebrengen aan de vloer.

Voor meer tips en advies kun je dit bespreken met de vakman die jouw gietvloer gaat aanleggen. Iedere soort vloer heeft specifieke kenmerken, dus maak met de vakman een plan om jouw vloer zo goed mogelijk op te leveren de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden.

Over de auteur

Avatar foto

Hi! Ik ben Harry, maar de meeste mensen noemen mij Handige Harry. Timmeren, schilderen en tegels leggen. Jij noemt het, ik kan het! Ik hou ervan om mensen te helpen en daarom ben ik deze website gestart. Met mijn praktische tips en tricks kun jij de beste klusser worden.

Gerelateerde berichten

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.