Een veelgestelde vraag luidt: “Waar kan ik mijn rookmelder(s) het beste ophangen?”. Zeker met ingang van de nieuwe wetgeving sinds 1 juli 2022 waarbij rookmelders verplicht zijn op elke woonlaag keert deze vraag vaak terug. We zochten voor je uit waar je het beste rookmelders in huis kunt plaatsen.

Rookmelder kiezen

Voordat je een rookmelder gaat plaatsen is het handig om te weten welke rookmelderhet beste bij je past. Kies je voor een rookmelder op stroomnet of op batterijen? Bij rookmelders op batterijen heb je vaak te maken met een levensduur. Daarin heb je ook nog een verschil: AA of AAA batterijen met (1-2 jaar levensduur) of lithium batterijen (5-10 jaar levensduur). Bij batterijen op stroomnet weet je zeker dat deze niet zomaar leeg zijn. Maar deze moeten wel voorzien van een backup batterij of accu in geval van stroomuitval. Heb je een woonruimte met meerdere woonlagen? Dan zijn koppelbare rookmelders een ideale oplossing. Indien een rookmelder rook detecteert, slaan alle melders in het huis alarm. Zo word je zo snel mogelijk gewaarschuwd. Voor alle rookmelders geldt: kijk voor aanschaf naar een q-label. Een q-label is het kwaliteitskeurmerk wat is vastgesteld door de voornaamste aanbieders van rookmelders.

Geschikte plaatsen voor een rookmelder

Rookmelders zijn niet geschikt om op elke plek in huis op te hangen. Bedenk daarom vooraf goed: waar ga ik rookmelders plaatsen? Om de maximale brandveiligheid te waarborgen is het belangrijk om de melders op goede plekken te hangen. Monteer op elke verdieping minimaal 1 rookmelder. Denk ook aan plekken zoals op de vluchtroute. Je wil een brand zo snel mogelijk signaleren zodat je tijd hebt om jezelf en anderen in veiligheid te brengen. Daarom telt elke seconden. Op een aantal plekken is het niet verstandig om rookmelders te monteren. Bijvoorbeeld nabij een ventilator, boven de verwarming of op vochtige plekken. Op deze plekken kan een rookmelder zijn werk niet goed doen. Vaak ontstaat er damp of stoom in een ruimte als de badkamer of keuken. Wat een rookmelder dan kan doen, is vals alarm slaan. Hittemelders zijn in deze ruimte een betere oplossing. Een hittemelder gaat af op temperatuurverschil. Tot slot is het belangrijk om rookmelders altijd tegen het plafond te hangen.

 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.