Als gepassioneerde hobby-klusser wil je natuurlijk het beste uit je projecten halen. Hoe langer je klus goed blijft functioneren, hoe trotser je kunt zijn. Er is een manier waarop je zorgt dat je altijd de beste materialen in huis haalt voor elk soort klus. Dat is namelijk; leren over verschillende galvaniseer technieken. Galvaniseren zorgt voor een betere kwaliteit van je materialen, maar elk soort galvaniseren komt met eigen voordelen. Hoewel de meeste materialen in de bouwmarkt door een galvaniseerbedrijf gegalvaniseerd zijn, is het verstandig om te leren waarvoor welke techniek het beste werkt. Zo weet jij precies waar je op kunt letten in de bouwmarkt! Daarom leer je in dit artikel wat de verschillende technieken voor het galvaniseren van metalen doen en waar je de materialen het beste voor kunt gebruiken.

 

Waarom is galvaniseren nodig?

Het galvaniseren van metalen gebeurt al jarenlang. Het is essentieel gebleken als manier om verschillende werktuigen, machines en installaties zo lang mogelijk in goede conditie te houden. Metalen ontwikkelen op een gegeven moment namelijk corrosie, waardoor de sterkte en kwaliteit van het metaal flink afneemt. Dit is natuurlijk zonde wanneer je een poos hebt staan zwoegen om een klus goed af te ronden. Door te kiezen voor de best mogelijke materialen, zorg je ervoor dat jouw klus jarenlang zonder problemen voortleeft.

 

Wat is galvaniseren precies?

Galvaniseren is een manier om een extra beschermende laag aan te brengen op metalen. De techniek achter galvaniseren is gebaseerd op elektrolyse. Dit is een elektrochemisch proces, waarbij een metaal wordt bedekt met een beschermende laag van een ander metaal. Hiervoor wordt het te galvaniseren object in een bad met een elektrolytische oplossing gedompeld. Vervolgens wordt er elektrische stroom gebruikt om de reactie te stimuleren. Doordat het materiaal volledig is ondergedompeld, ontstaat er over het geheel één mooie, beschermende laag.

Er zijn dus verschillende vormen van galvaniseren die elk met hun eigen voordelen komen. Dit zijn verzink-nikkelen, vernikkelen, vertinnen en verzilveren. Wil jij weten welke vorm het beste past bij jouw nieuwe project? Lees dan snel verder.

Verzink-nikkelen: milieubewust klussen

Als bewuste hobby-klusser wil je wellicht ook rekening houden met duurzaamheid. Verzink-nikkelen biedt hiervoor een perfecte oplossing. Dit proces beschermt je metalen onderdelen niet alleen tegen vocht en corrosie, maar het is ook vrij van het schadelijke chroom-6. In het ergste geval zijn stofdeeltjes van chroom-6 kankerverwekkend. Het irriteert ook de luchtwegen en kan schade aanbrengen aan de huid en ogen. Je draagt dus bij aan een milieuvriendelijke aanpak van je projecten door verzink-nikkelde materialen te gebruiken; omdat deze minder schadelijke stoffen vrijgeven aan het milieu. Dit gebeurt in het bijzonder wanneer er gesloopt wordt en materialen op de vuilnisbelt terechtkomen. Door verzink-nikkelde materialen te gebruiken, werk je mee aan een beter milieu, zonder in te leveren op de kwaliteit en prestaties van het materiaal.

Vernikkelen: extra bescherming tegen slijtage

Vernikkelde materialen komen goed van pas als je onderdelen nodig hebt die veel langs andere materialen zullen wrijven. Door de wrijving tussen verschillende materialen, ontstaat er slijtage. Deze slijtage zorgt ervoor dat het materiaal langzaam maar zeker afbreekt, gaten krijgt en dus gaat lekken. Vernikkelen voorziet je metalen onderdelen van een duurzame, slijtvaste coating. Hierdoor zijn jouw projecten beter bestand tegen slijtage en behouden ze hun functionaliteit zelfs bij intensief gebruik. Met vernikkelen kun je projecten aanpakken waarbij mechanische weerstand en duurzaamheid essentieel zijn voor het gewenste eindresultaat.

Vertinnen: anti-roest en gemakkelijk solderen

Werk jij veel met koperlegeringen en staal? Dan is vertinnen een waardevolle techniek voor jouw projecten. Het aanbrengen van een tinlaag op je metalen onderdelen zorgt voor uitstekende roestbestendigheid van het materiaal. Daarnaast verhoogt tin de soldeerbaarheid van het materiaal, waardoor je het gemakkelijk met elkaar kunt verbinden. Dankzij vertinnen kun je erop vertrouwen dat jouw klus bestand is tegen de tand des tijds en dat de verbindingen stevig blijven.

Verzilveren: bescherming met een mooie uitstraling

Door koper, aluminium of stalen onderdelen te verzilveren, krijgen ze een duurzame beschermlaag tegen corrosie. Dit betekent dat jouw projecten beter bestand zijn tegen elementen als vocht, hitte en zuurstof, waardoor ze langdurig mooi blijven. Verzilveren is echter nog meer dan alleen een esthetische keuze voor prachtige sieraden. Zilver zorgt voor uitstekende stroomgeleiding, waardoor het vaak wordt gebruikt als materiaal binnen elektrische projecten.

 

Aan de slag met de juiste kennis

Als hobbyklusser is het gebruik van het juiste materiaal essentieel. Het zorgt ervoor dat je de kwaliteit en duurzaamheid van je projecten flink verbetert. Of je nu aan het werk gaat in de badkamer en prachtig verzilverde materialen de show wilt laten stelen of complexe vertinde verbindingen wilt solderen. Jij weet nu wat de beste keuze is voor jouw klus. Door deze technieken te omarmen, kun je jouw creativiteit de vrije loop laten en meer geavanceerde projecten aanpakken. Nu je weet waar je concreet naar op zoek moet in de bouwmarkt, kun jij als zelfverzekerde klusser lekker aan de slag met de zekerheid dat je metalen onderdelen goed beschermd zijn.

 

Over de auteur

Avatar foto

Hi! Ik ben Harry, maar de meeste mensen noemen mij Handige Harry. Timmeren, schilderen en tegels leggen. Jij noemt het, ik kan het! Ik hou ervan om mensen te helpen en daarom ben ik deze website gestart. Met mijn praktische tips en tricks kun jij de beste klusser worden.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.