De benamingen meterkast, groepenkast of installatiekast worden meer dan eens door elkaar gebruikt. Dat leidt gemakkelijk tot verwarring. 

De meterkast is de ruimte waar je de groepenkast vindt. Doe je de deur van de meterkast open, dan vind je daar de watermeter, de gasmeter en de elektriciteitsmeter. Ook is het de plek waar je de router van je computer terugvindt, net als de WiFi versterker en aansluiting van de interactieve televisie. 

Als bewoner kom je allen maar in de meterkast om de meterstanden door te geven – dat is dus eenmaal per jaar. 

De meterkast heeft meerdere onderdelen 

De groepenkast is dus in feite een onderdeel van de meterkast. Concreet praten we dan over een samenstelling die bestaat uit de elektriciteitsmeter, de stoppenkast en de hoofdschakelaar. 

De voedingskabel (centrale huisaansluiting op het elektriciteitsnet) komy bij de elektriciteitsmeter binnen. In de stoppenkast wordt de stroombehoefte per ruimte verdeeld. 

In de ouderwetse stoppenkast klapt een stop van en bepaalde ruimte eruit als er sprake is van kortsluiting. Bij moderne groepenkasten knalt er een groepsschakeling uit die – na het verhelpen van de storing – weer kan worden teruggeplaatst. Heb je geen groepenkast, maar een stoppenkast, dan moet de defecte stop worden vervangen. 

Wat moet ik vervangen? 

Kom je als bewoner in een nieuw huis, dan is het zonder meer belangrijk kritisch naar de capaciteit van de meterkast te kijken. Mogelijk moet het aantal groepen worden vervangen. 

Heb je geen groepenkast, maar een stoppenkast, dan moet die worden vervangen en afgestemd op de nieuwe behoefte. 

Het afsluiten van de oude stoppenkast en het aansluiten van de nieuwe groepenkast mag overigens alleen maar door een erkend installateur worden gedaan. Neem contact op met Groenwegen elektrotechniek voor het maken van een afspraak.  Zij beschikken als enige over de zogenoemde ‘zegelbevoegdheid’.  Een officiële controlefunctie om vast te stelen of alle installatiewerkzaamheden goed zijn uitgevoerd. Is alles goed geïnstalleerd, dan kan het geheel onder spanning worden gezet en staat niets correct functioneren meer in de weg. 

 Wat kost het vervangen van zo’n oude stoppenkast? 

Vooraf is dat niet precies aan te geven. Op het moment dat je – samen met een expert van Groenewegen Elektrotechniek – aan de klus begint, moeten er eerst een aantal zaken concreet worden gemaakt. 

  • Hoeveel groepen heb je nodig om alles in huis goed te laten functioneren? 
  • Moet er nieuw materiaal – zoals aardlekschakelaars en een nieuwe hoofdschakelaar – worden geleverd? 
  • Welk merk groepenkast moet er worden geplaatst? 
  • Moet er een trafo voor de voordeurbel op worden aangesloten? 
  • Moet er een energiemeter op worden aangesloten? 
  • Hoeveel uur is de expert bezig en wat is zijn tarief? 

Je krijgt een plan van aanpak en een scherpe prijs. 

Ben je misschien een grootgebruiker? 

Heb je veel grote apparaten in huis, kijk dan goed hoeveel vermogen je precies per kamer nodig hebt. Misschien moet dan het aantal groepen in je groepenkast wel worden uitgebreid. 

 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.