Betonnen <b>vloeren</b> zijn voor vrijwel elke <strong>toepassing</strong> te gebruiken. Denk aan een vloer voor je kelder, je industriële woning, een trendy kledingwinkel, de garage of als vloer in een fabriek. Betonnen vloeren zijn al jarenlang een stevige ondergrond voor verschillend gebruik. Maar waarom moet zo’n sterke vloer dan extra beschermd worden? In dit artikel leer je waarom je beton impregneren essentieel is om problemen met de betonvloer te voorkomen.

Verbeter de veiligheid in je ruimte

Wanneer je een betonvloer hebt laten leggen, verwacht je dat je hier weinig onderhoud aan hebt en geen problemen zult krijgen. Een betonvloer waar veel overheen gelopen wordt, kan echter voor grote veiligheidsproblemen zorgen. Een onbewerkte betonnen vloer slijt namelijk een stuk sneller. Door slijtage ontstaan:

  • Kuilen
  • Scheuren
  • Gaten

Deze zijn stuk voor stuk gevaarlijk voor iedereen die over de vloer loopt. Al helemaal mensen die slecht ter been zijn of mensen in rolstoelen zijn kuilen en gaten erg problematisch. Ook kinderen struikelen sneller over de vloer wanneer deze door slijtage is aangetast. Het beton impregneren zorgt ervoor dat je vloer minder snel slijt en langer van hoge kwaliteit blijft

Voorkom een stoffige bende

Het impregneren van beton zorgt er ook voor dat het beton beter afgesloten is. Beton kan erg stuiven, omdat het gemaakt wordt van cement en zand. Wanneer je over je betonnen vloer loopt, kunnen je schoenen deze stoffen los ‘schoppen’, waardoor je vloer gaat stuiven. Dit zorgt voor stofwolken, wat voor mensen met longproblemen onprettig en soms zelfs gevaarlijk kan zijn. Daarnaast is het inademen van deze stoffen door mensen met gezonde longen ook niet wenselijk. Het stof komt overal terecht, waardoor je constant moet schoonmaken.

Wanneer je jouw betonvloer goed beschermd door bijvoorbeeld impregneer, zorg je ervoor dat je vloer aanzienlijk minder stuift. Als je kiest voor extra goede bescherming, zal je helemaal geen stuif problemen meer hebben. Hierdoor blijft je betonnen vloer ook nog eens langer van goede kwaliteit.

Geen rottende vloer

Beton gaat niet rotten, maar vocht dat in de vloer trekt kan wel dezelfde gevolgen hebben als een rottende vloer. Het beton brokkelt af en zakt in. Dit komt doordat het beton uitdroogt wanneer er vaak water of ander vocht op wordt geknoeid. Dit zorgt voor vlekken en het trekt ook diep in het beton, waar het terechtkomt op het wapeningsstaal. Vrijwel elke betonnen vloer heeft wapeningsstaal in zich, om de vloer van extra stevigheid te voorzien. Dit staal kan echter flink worden aangetast door vocht. Er ontstaat corrosie, waardoor het staal verzwakt, kapot gaat en scheuren veroorzaakt in de betonnen vloer.

De kwaliteit van je vloer gaat dus achteruit, zonder dat je dit in eerste instantie door hebt. Doordat het vocht diep in het beton werkt, merk je het probleem pas op wanneer het te laat is. Vooral in een vochtige omgeving, zoals een kelder, is vocht een groot probleem voor betonvloeren. Voorkomen is beter dan genezen, dus bescherm je betonvloer zodra deze gelegd is met hoge kwaliteit producten.

Hoe bescherm je een betonvloer het best?

Om een betonvloer goed te beschermen, is het belangrijk dat je gebruik maakt van tenminste één vorm van vloerbescherming. Wil je jouw betonnen vloer maximaal beschermen? Dan kun je de volgende producten gebruiken:

  • Beton impregneer: Impregneer beschermt het diepst in het beton
  • Betonvloer versteviger: Versteviger sluit de poriën van het beton, zodat vocht geen kans meer maakt
  • Primer: Primer zorgt ervoor dat betonverf goed kan hechten
  • Betonverf: Betonverf zorgt voor een mooie uitstraling én extra bescherming tegen vlekken en slijtage

Ze beschermen allemaal het beton op hun eigen manier en kunnen over elkaar heen worden gebruikt. De impregneer werkt het diepst in het beton en de versteviger sluit de poriën van het beton. De primer zorgt ervoor dat betonverf goed kan hechten. De verf zorgt voor een mooie uitstraling én extra bescherming tegen vlekken en slijtage.

Mooie en sterke vloeren

Zorg voor optimale bescherming van je betonvloer met hoogwaardige producten. Als je een nieuwe betonvloer direct behandelt, hoef je er jarenlang niet naar om te kijken en bespaar je jezelf een hoop onderhoud en problemen. Gun jezelf dus een veilige en mooie betonvloer door je beton te impregneren.

Over de auteur

Avatar foto

Hi! Ik ben Harry, maar de meeste mensen noemen mij Handige Harry. Timmeren, schilderen en tegels leggen. Jij noemt het, ik kan het! Ik hou ervan om mensen te helpen en daarom ben ik deze website gestart. Met mijn praktische tips en tricks kun jij de beste klusser worden.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.