Wil je flink aan de slag gaan in je tuin, dan is het wel zo handig om daarvoor de juiste tools in huis te hebben. Wat je precies nodig hebt hangt sterk af van het soort tuin dat je hebt en de klus of klussen die je uit wilt gaan voeren.

De kleine tuin

Om in een kleine tuin het juiste onderhoud te kunnen plegen, heb je een paar dingen altijd nodig. Met name een snoeischaar is onmisbaar. Heb je geen grote begroeiing, dus geen bomen met dikke takken, dan kun je meestal prima af met een kleine snoeischaar. Een groot blad is niet nodig, het is vooral belangrijk dat de schaar goed scherp is en stevig in de hand ligt. Daarnaast krijg je, ook in een kleine tuin of in losse plantenbakken, vroeg of laat te maken met onkruid. Dit kun je met de hand verwijderen, in dat geval zijn goede tuinhandschoenen aan te raden, maar je kunt het ook weg woelen of schoffelen. Let er wel op dat het onkruid dan vaak onder de aarde gewoon door blijft groeien en vanzelf weer boven komt, het is beter om het met wortel en al eruit te trekken.

Een wat grotere tuin

Heb je een wat grotere tuin, met verschillende bloemperken en wellicht ook wat bomen? Dan heb je ook wat zwaarder gereedschap nodig. Een takkenzaag kan handig zijn om de bomen of struiken te snoeien, al kun je met een grote snoeischaar vaak ook een heel eind komen. Denk verder aan een hark of bezem, afhankelijk van je ondergrond en een goede schep voor de momenten dat je planten wilt plaatsen of verwijderen. Bestaat je tuin (deels) uit gras, dan is een maaimachine natuurlijk ook onmisbaar. Gaat het om een klein stukje gras, dan kun je het prima met een handmaaier doen. Is je grasveld wat groter, dan is een elektrische maaimachine of robot maaier een stuk handiger.

De tuin verbouwen: het grote werk

Heb je een redelijk grote tuin, en wil je deze opnieuw gaan aanleggen. Dan zal je dat met een schep, zaag en kruiwagen uiteindelijk vast gaan lukken. Of het ook aan te raden valt, is een volgende vraag. Meestal is het in dit soort gevallen goed om de grond deels af te graven, zodat je ook meteen alle wortels en het onkruid afvoert. Een schep is in zo’n geval niet handig, tenzij je er maanden over wilt doen; een graafmachine is een betere keus. Laat je het werk door een hovenier doen, dan zal deze kiezen voor een graafmachine van een goed merk als Volvo Equipment. Op die manier is de klus uiteindelijk het snelst geklaard, en kun je je gaan bezighouden met de volgende stap: het opnieuw inrichten van je tuin.

Wil jij ook meer weten over de manier waarop jij zelf een tuinoverkapping kan maken? Lees dan hier deze blog.

Over de auteur

Avatar foto

Hi! Ik ben Harry, maar de meeste mensen noemen mij Handige Harry. Timmeren, schilderen en tegels leggen. Jij noemt het, ik kan het! Ik hou ervan om mensen te helpen en daarom ben ik deze website gestart. Met mijn praktische tips en tricks kun jij de beste klusser worden.

Gerelateerde berichten

2 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.