Ze moeten voor de nodige isolatie zorgen en inbraakwerende eigenschappen hebben. Ze moeten er fraai uitzien en je moet er niet al te veel werk van hebben. Zie hier, zomaar wat eigenschappen waaraan kozijnen moeten voldoen. Was een kozijn vroeger altijd van hout, daar heb je nu echt iets te kiezen. Hout voor het kozijn is nog steeds erg populair, het heeft met aluminium, kunststof en staal zeer stevige concurrentie gekregen. Alle varianten zijn van prima kwaliteit. De smaak zal uiteindelijk de doorslag geven bij de keuze die gemaakt wordt.

Staal en je hoeft geen onderhoudswerk te plegen

Laten we eerst eens kijken naar staal. Een stalen kozijn heeft uitstraling en meteen doemt de term robuust op. Staal isoleert tegenwoordig ook prima, en de inbraakwerende eigenschappen van dit materiaal zijn uitstekend. Als het dievengilde mocht kiezen, dan werd het stalen kozijn meteen verbannen en kreeg iedereen weer een kozijn van hout. Ander voordeel van stalen kozijnen is wel dat ze zo goed als onderhoudsvrij zijn. Als je wilt dan neem je ze met een lauw doekje af, vaak is het niet nodig.

De thermische capaciteiten van een aluminium kozijn

Hoewel aluminium eigenlijk alles heeft voor het perfecte kozijn is het toch de meest onbekende van de vier soorten varianten die we hier nader aan je voorstellen. Aluminium heeft prima thermische capaciteiten en bovendien neemt het geen vocht op en stoot het vuil af. Aluminium is bovendien duurzaam. Laat je de kozijnen vervangen, dan kunnen de oude stalen kozijnen prima gerecycled worden. Heb je beschadigingen aan dit type kozijn? Geen probleem, want dat is prima te repareren, nadeel van een kozijn van aluminium is dat de kozijnen eens in de zoveel jaar opnieuw gesteld moeten worden. Al is de term nadeel wel wat overdreven, want zo ingewikkeld is dat niet. 

Kunststof kozijnen worden het meest verkocht

De kunststof varianten worden het meest verkocht. Het is de uitstekende prijs- kwaliteitsverhouding die nadrukkelijk in het voordeel spreekt van dit materiaal. Ook nu hoef je geen onderhoud te plegen aan je kozijn. Net als staal zullen inbrekers een deurtje verder gaan als je kunststof kozijnen hebt, want ook nu zijn de inbraakwerende eigenschappen uitstekend. Voorts werkt kunststof brandvertragend en ook dat is geen onplezierige gedachte.

Hout is wel wat aan de dure kant

Blijft over het kozijn van hout. Dat dit prima geschikt is om er kozijnen van te maken is evident. Het isoleert uitstekend en geeft elke woning meteen een warmere sfeer. Hout is altijd passend te maken en schade is te repareren. De inbraakwerende eigenschappen zijn een stuk minder. Wat dat betreft zou je eerder een moderner materiaal kiezen. Bovendien is hout afgezet tegen de andere materialen wat aan de dure kant. Desondanks is het nog steeds een optie om voor kozijnen van hout te kiezen. Welke kies je? Vooral een kozijn dat bij jou en bij de rest van je huis past. Uiteindelijk is de keuze die gemaakt wordt dus vooral gebaseerd op smaak en persoonlijke voorkeur. Want alle varianten die gemaakt worden zijn gewoon van prima kwaliteit.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.