Bij de aanwezigheid van asbest in huis is het vaak de vraag: mag je dit zelf verwijderen of is het nodig om een specialist in asbestsanering in te schakelen? Zoals je waarschijnlijk weet mag je in Nederland niet zomaar als particulier zelf asbest gaan verwijderen en afvoeren. In de meeste situaties is het nodig om een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf in te schakelen. Bij een vermoeden van asbest is het altijd verplicht om eerste een asbestinventarisatie te laten maken door een gecertificeerd bedrijf.

Asbest verwijderen als particulier

Als uit de inventarisatie blijkt dat het om minder dan 35m² hechtgebonden asbest gaat, dan mag je het eventueel zelf verwijderen. Als er meer asbest aanwezig is, dan moet er een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld worden.

Op het moment dat je beslist om de aanwezige asbest zelf te verwijderen, dan moet je wel eerst een sloopmelding doen bij de gemeente. Ondanks dat het verwijderen van asbest bij een oppervlakte van minder dan 35m² mogelijk is, adviseren wij om altijd een erkend asbestsaneerder het te laten doen. Zo weet je zeker dat al het asbest op een veilige manier verwijderd wordt en je geen gezondheidsrisico’s loopt.

Kies je er toch voor om als particulier zelf asbest te verwijderen? Dan mag dit alleen als dat kan zonder dat het asbesthoudende materiaal beschadigt. Er mogen namelijk geen asbestvezels vrijkomen, want deze zijn schadelijk voor de volksgezondheid. Als het asbesthoudende materiaal in zijn geheel verwijderd kan worden, dan kan je dit zelf op een veilig manier doen.

Zelf asbest afvoeren

Asbest zelf verwijderen is dus mogelijk, echter dien je ook rekening te houden met het afvoeren van de asbesthoudende materialen. Bij het afvoeren moet je rekening houden met een aantal zaken. Zo moet het asbest dubbel ingepakt worden in doorzichtige niet-luchtdoorlatende folie van 0,2 mm dikte en de naden moeten afgedekt worden met tape. Precies weten wat de eisen zijn? Informeer bij jouw gemeente naar de exacte vereisten om asbest te storten. 

Hoge boete bij overtreden asbestregels

Bij het verwijderen van asbest is het van belang om je aan alle regels te houden. Deze regels zijn er niet voor niets. Asbest kan ontzettend veel gezondheidsschade aanrichten, waardoor er ook streng gecontroleerd wordt en de boetes erg hoog kunnen oplopen. Zowel particulieren als bedrijven kunnen een flinke boete krijgen als zij zich niet aan de regels houden. Zowel de regels als het toezicht rondom asbestverwijdering zijn de laatste jaren steeds strenger geworden. Informeer daarom altijd naar de laatste regelgeving op dit gebied!

Over de auteur

Gerelateerde berichten

één antwoord

  1. Esther Holten

    Ik denk ook dat het belangrijk is om eerst een inventarisatie te laten uitvoeren. Zo weet je precies hoe lastig de klus gaat worden. Daarnaast blijft veiligheid het belangrijkste aspect bij asbestsanering.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.