Om jouw zonnepanelen zo goed mogelijk te onderhouden, is het verstandig om deze van tijd tot tijd even goed schoon te maken. Zodra zonnepanelen vies beginnen te worden met bijvoorbeeld bladeren en vogelpoep, kunnen ze minder zonlicht opvangen en zal de energie opbrengst een stuk lager worden. Zonnepanelen reinigen moet je dus heel serieus nemen. In dit artikel lees je hoe en wanneer je het beste jouw zonnepanelen kunt schoonmaken.

Wanneer kan ik het beste schoonmaken

De zon schijnt het meeste in de maanden april tot en met oktober (bron). Tijdens deze maanden wil je dus dat jouw zonnepanelen optimaal werken, zodat ze zoveel mogelijk duurzame energie kunnen produceren. Om je zonnepanelen hier volledig klaar voor te maken, wordt het aangeraden om deze aan het begin van de lente een goede schoonmaak te geven.

Een schoonmaakbeurt van tijd tot tijd

Natuurlijk ziet het er niet uit, als de zonnepanelen op jouw dak vol zitten met vogelpoep en losse bladeren. Gelukkig worden jouw zonnepanelen al aardig schoongemaakt tijdens regenbuien, maar zullen ze niet zoals nieuw glimmen. Over het algemeen wordt het aangeraden om je zonnepanelen elke 5 jaar een goede schoonmaakbeurt te geven, zodat deze optimaal kan blijven werken. Uiteraard zal je aan de hoeveelheid opbrengst van je zonnepanelen kunnen zien, of het wellicht nodig is om deze schoon te maken zodat de opbrengst weer verder toeneemt.

Vraag een professional op hulp

Vieze zonnepanelen kunnen leiden tot een rendementsverlies van wel 5%. Natuurlijk is dit ontzettend zonde, omdat de terugverdientijd van je zonnepanelen hierdoor oploopt. Daarom is het belangrijk dat je jouw zonnepanelen goed schoon houdt. Echter is het schoonmaken van jouw zonnepanelen niet bepaald makkelijk, doordat deze zich hoog op het dak bevinden. Breng jezelf hiermee niet in gevaar en schakelen een specialist op het gebied van zonnepanelen reinigen in. Een specialist beschikt over de juiste vaardigheden om veilig op jouw dak te komen en weet precies hoe jouw zonnepanelen moeten worden gereinigd, zonder hier enige schade aan te brengen. Op deze manier kan je ongestoord energie laten produceren en tegelijkertijd genieten van schone zonnepanelen.

 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.