Als je vastgoed bezit en verhuurt is het waarschijnlijk geen vreemd begrip voor je: de NEN 2580 norm. Even in het kort; dit is de Nederlandse norm voor de oppervlakte en inhoud van gebouwen, en het vormt de basis voor berekeningen met betrekking tot deze gebouwen. De norm wordt onder andere gebruikt door pandeigenaren, makelaars en taxateurs, adviseurs, en de overheid. Hieronder lees je meer over deze norm en waarom je als pandeigenaar en verhuurder een NEN 2580 meetrapport aan wilt vragen.

Waarom vraag je een NEN 2580 meetrapport aan?

Er zijn een aantal situaties waarin je veel hebt aan een NEN 2580 meetrapport. Je vraagt het rapport bijvoorbeeld aan, indien je:

  • De huurprijs (opnieuw) vast wilt stellen. Als je een pand bezit dat je wilt verhuren, is het belangrijk om te weten om hoeveel vierkante meters het gaat. Niet alleen zodat de toekomstige huurder weet waar hij of zij aan toe is, maar ook omdat het vaststellen van de huurprijs onder andere gebeurt aan de hand van dit aantal vierkante meters. Ook als je de huurprijs opnieuw vast wil stellen heb je een NEN 2580 meetrapport nodig.
  • Servicekosten wilt verdelen. In situaties waar servicekosten verdeeld moeten worden over verschillende huurders, biedt een NEN 2580 meetrapport een handvat in deze verdeling. Door te kijken naar het gebruiksoppervlak van elke afzonderlijke huurder kan een eerlijke verdeling worden gemaakt.
  • Gemeenschappelijke ruimten wilt verdelen. In het geval van meerdere huurders, helpt het meetrapport een verdeling maken van alle gemeenschappelijke ruimten.
  • Een gebouw wilt laten taxeren. Misschien ben je van plan vastgoed te verkopen. In dat geval laat je het gebouw vaak eerst taxeren door een makelaar of taxateur. Ook hierbij komt een NEN 2580 meetrapport van pas, aangezien ook taxatie van gebouwen gebeurt aan de hand van onder andere het gebruiksoppervlak. Door het aanvragen van het meetrapport kan een preciezere taxatie worden gedaan en weet jij als verkoper dus beter waar je aan toe bent.

Ook heb je het NEN 2580 meetrapport nodig bij verschillende kwesties rondom het bepalen van de WOZ-waarde en bij sommige wijzigingen die je door wilt laten voeren in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen. Herken jij je in een van bovenstaande situaties en heb je een NEN 2580 meetrapport nodig? Kijk dan op NENmetingen.nl voor prijzen en meer informatie.

 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.