Het resultaat van stansen kent iedereen. Iedereen weet immers dat een kartonnen doos vouwranden heeft. Een kartonnen doos is uitgevouwen duidelijk één plaat karton geweest, waarin gaten en sleuven zijn gemaakt en vouwranden. Maar er is meer wat je kan stansen en ponsen. Lees in deze tekst meer over; welke materialen kun je bewerken met stansen?

Op steen en hout na lijkt alles wel te stansen

Omdat er voortdurend nieuwe materialen uitgevonden worden, is een tekst zoals dit snel verouderd. Vooral kunststoffen en metalen veranderen snel. Het eenvoudigste is dan ook het proces stansen en ponsen uitleggen. Een bedrijf omschrijft het als -stansen is een proces waarbij scherpe gehard stalen stansen en ponsen en matrijzen worden gebruikt om vormen zoals bevestigingsgaten en uitsparingen en kleine labels, naamplaten, typeplaten uit voorgedrukte vellen te stansen- met daarna een opsomming van de materialen. Opvallend is dat er in die lijst geen broze materialen staan zoals glas of gietijzer. Er zijn dus meer materialen dan hout en steen wat niet te ponsen of te stansen is.

Het is letterlijk lopende band werk

Het is begrijpelijk dat het instellen en prepareren van de stans- en ponsmachine vakwerk is, en dat het heel precies komt. Maar daarna gaan de vellen aluminium, karton, kunststof, papier, enzovoort aan de lopende band door de machine. In een rap tempo zijn de vellen karton zo van gaten, sleuven, ribbels voorzien dat het tot een doos gevouwen kan worden. Het is logisch dat hoe groter de oplage, hoe voordeliger het wordt. Het instellen van de matrijzen en messen is een kostbare zaak, daarna liever een productie van een miljoen dozen dan tienduizend. Of de machine moet zo gemaakt zijn dat het makkelijk te verstellen is. Bijvoorbeeld een machine die kentekenplaten kan maken. Dan zetten ze los de cijfers en letter in de machine. Daarvoor heeft de stansmachine uit grote platen aluminium blanco kentekenplaten uit grote aluminium platen gemaakt. Het is ook gelijk een antwoord op de vraag; welke materialen kun je bewerken met stansen? Aluminium is zeer goed te ponsen en te stansen.

Stansen en ponsen is niet weg te denken

Stansen en ponsen van materialen is al oud en zal ook blijven. Ieder materiaal wat niet bros is, dus wat om kan buigen of vouwen, is te stansen. Bij een goede afstelling van de machine gaat het zeer nauwkeurig en is ieder individueel product identiek aan de ander, wat weer kenmerkend is voor massaproductie.

Bron: www.marcol.nl

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.