Een lekkage is erg vervelend, al helemaal als er waterschade bij komt kijken. Het kan uit de meest onverwachte hoeken komen en binnen no-time ervoor zorgen dat er een laagje water in uw woning staat. Het is belangrijk om in zo’n situatie gelijk actie te ondernemen. Maar wat valt hier precies onder? Wat kunt u het beste doen? Lees verder voor de stappen die u zelf kunt ondernemen in het geval van een lekkage.

Stappen

  •     Schakel het water uit:

Het eerste wat u moet doen als u denkt dat u een lekkage heeft, is de watertoevoer stop zetten. Vaak bevindt de stopkraan of afsluiter zich in de meterkast, keuken of badkamer. Het is belangrijk om ook de elektriciteit uit te schakelen als er veel water in uw huis bevindt.

  •     Identificeer de bron:

Een waterlek kan verschillende bronnen hebben. Het is dan vaak ook lastig om er precies achter te komen waar het water vandaan komt. Het water kan ook vanuit andere plekken dan u zou denken, uw huis in komen. Denk dan aan een slecht afgekitte bad of douche en een lekkend dak.

  •     Verwijder overtollig water:

Verwijder vervolgens het overtollige water dat via het lek naar buiten is gekomen. Het is mogelijk dat u bij een grootschalige overstroming een pomp moet inhuren. Gaat het om kleinere hoeveelheden overstromingswater? In dit geval kan er gebruik gemaakt worden van een nat-droog vacuüm.

  •     Het uitdrogingsproces:

Binnen 24-48 uur na een overstroming gaan schimmels en meeldauw zich ontwikkelen. Het is dus belangrijk om snel te beginnen met het uitdrogen van uw woning. Apparaten en stopcontacten kunt u aan de lucht laten drogen en verwijder natte meubels en tapijten uit het gebied dat is getroffen. Open vervolgens ramen zodat de vochtigheid afgevoerd kan worden. Bij een grote overstroming is het handig om een luchtontvochtiger in te huren om al het vocht uit de kamer af te voeren.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.