Vochtproblemen in huis zijn een erg vervelend probleem wat je graag snel opgelost hebt. Om de vochtproblemen zo goed mogelijk op te lossen is het goed om eerst eens te kijken naar wat voor verschillende oorzaken dit probleem kan hebben. Op deze manier kan je na het lezen van deze blog het probleem bij de kern aanpakken voor de beste oplossing. 

Oorzaken vochtproblemen in huis

In deze blog gaan we vier mogelijke oorzaken voor vochtproblemen bij jou in huis bespreken, dat zijn optrekkend vocht, condens, lekkage en koudebruggen. 

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht is een veel voorkomende oorzaak van vochtproblemen, dit vocht komt vanuit de grond je huis binnen via funderingen, kruipruimtes en (spouw-)muren. Het vocht dat hierbij omhoog komt is vooral te zien net boven de plint, wanneer je een houten constructie onder je vloer hebt liggen kan het zijn dat deze aangetast wordt door schimmels dankzij het optrekkende vocht. De oorzaak van optrekkend vocht is vaak een combinatie van een hoge waterstand en de zuigende werking van het metselwerk. 

Condens

Condens is iets dat wij zelf veroorzaken, door het verrichten van allerlei activiteiten in huis kan er condensvorming ontstaan. Denk hierbij aan simpele activiteiten zoals douchen of wassen. In principe hoeft deze condens niet voor problemen te zorgen, er moet alleen wel goed geventileerd worden. Wanneer deze mogelijkheid er niet is slaat de vochtige lucht die vrij komt bij deze activiteiten neer op oppervlaktes zoals muren, kozijnen, ramen of in je kelder. 

Lekkage

Lekkage in huis wordt vaak al snel opgemerkt, toch is de oorzaak hiervan helaas niet zo snel gevonden. Mogelijke oorzaken van een lekkage kunnen bouwfouten of een verouderde woning zijn. Denk bijvoorbeeld aan een lekkende afvoer of waterleiding. Niet alleen verouderde huizen of huizen met bouwfouten kunnen last krijgen van lekkage, slechte kitvoegen zijn ook vaak de bron van de lekkages in huis. 

Koudebruggen

Op het eerste oog de minst bekende oorzaak van vochtproblemen, toch is deze oorzaak minder complex dan de naam wellicht doet vermoeden. Een koudebrug ontstaat wanneer er warme lucht bij een koude vloer of muur aankomt en daar zijn vocht kwijt moet, op die manier ontstaan er druppels op het koude oppervlak. De plekken in huis waar dit probleem veelal ontstaat is op plekken waar er een directe verbinding is tussen kou van buiten en de binnenzijde van de woning. Dit zijn plekken zoals betonnen draagconstructies, metalen kozijnen of vervuiling in de spouwmuur. 

Afrekenen met vochtproblemen

Om van deze problemen af te komen kan je verschillende stappen ondernemen, we zullen er hier een aantal benoemen.

  • Ventileren: onwijs belangrijk om je huis goed te ventileren en op tijd door te laten luchten. Doe het ook extra wanneer er veel mensen in huis zijn, of zijn geweest.
  • Verminder de luchtvochtigheid: zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in huis op een aangenaam niveau blijft. Kies er bijvoorbeeld voor om de was buiten te laten drogen in plaats van in huis zodat deze vocht niet in huis blijft hangen.
  • Isoleer: isoleer je woning goed, de basisregel is hoe warmer je woning is hoe minder kans er is op condensvorming.

Let op de details: vochtproblemen ontstaan ook vaak door kleine dingen die snel over het hoofd gezien kunnen worden, toch is het wel belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Maak bijvoorbeeld na het douchen de badkamer goed droog en zet tijdens en na het koken de afzuigkap aan. Een ander belangrijk detail is het goed dichten van gaten, gaten zijn vaak te vinden bij de meterkast en de keukenafvoer, zorg er goed voor dat deze zo goed mogelijk afgesloten zijn.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.