Wat zijn droge blusleidingen?

Het is belangrijk voor de brandweer om op de meeste locaties makkelijk toegankelijke blusleidingen te hebben. Op de openbare weg zijn het vaak rode paaltjes die direct zijn verbonden met een leiding. Hier staat echter altijd druk op, maar dat is niet altijd handig in de meeste hoge gebouwen. Daar is een oplossing voor bedacht: droge blusleidingen. Droge blusleidingen is een normale leiding, die verbonden is met leiding, maar dan op een hogere verdieping.

Een voorbeeld hiervan zijn de lange buizen omhoog langs de galerij van flatgebouwen. Zo zijn er op meerdere verdiepingen aansluitpunten en is de brandweer dus niet afhankelijk op welke verdieping zij zich bevinden. Zonder problemen kunnen ze dan hun brandslangen aansluiten en het vuur te lijf gaan.

Waar is het water?

Een droge blusleiding heeft normaal geen water in zich. Het water wordt vaak voorzien via een bluswagen die dan dient als pomp. Zo kunnen de brandweermannen of brandweervrouwen het pand betreden met een ‘kortere slang’. Beneden wordt vervolgens de pompwagen aangesloten op het begin van de droge blusleiding, en op de gewenste verdieping kunnen de brandweerlieden dan weer hun slang aansluiten. Zo is het mogelijk om het water snel naar de gewenste verdieping te krijgen, zonder met een hoogwerker of andere ingewikkelde apparatuur te werken.

Wat zijn de voordelen van droge blusleidingen?

Het eerste voordeel is al meermaals genoemd in de tekst hierboven: bij hoge flatgebouwen vergemakkelijkt een droge blusleiding het bluswerk van de brandweer. Ten tweede is het ook handig bij zeer grote (lees: brede) gebouwen. De brandweer kan via de droge blusleidingen kostbare minuten besparen en zorgt ervoor dat het water sneller over het snel verspreidende vuur gesproeid kan worden. Ook als een pand niet van alle kanten goed bereikbaar is, biedt een droge blusleiding een oplossing om tijd te besparen in geval van nood.

Extra informatie over droge blusleidingen

Droge blusleidingen zijn tegenwoordig wettelijk verplicht voor gebouwen waarbij de hoogste vloer zich hoger bevindt dan 20 meter boven de grond. Daarnaast is het aan de brandweer om te beslissen of een gebouw lager dan 20 meter ook een droge blusleiding moet laten plaatsen. De hoeveelheid wordt berekend via de afstand die het kost om te lopen van verdieping naar het aansluitpunt. De maximale afstand is 110 meter, en voor nieuwbouw is deze regel zelfs aangescherpt tot 60 meter. Onderhoud droge blusleiding is jaarlijks nodig. Deze regels zijn ingevoerd voor onze eigen veiligheid, dus hier moeten we erg tevreden mee zijn.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.