PH-neutrale schoonmaakmiddelen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het is belangrijk om te begrijpen wat PH-waarde is en hoe het werkt bij het schoonmaken. Een PH-waarde is een maat voor de zuurgraad of alkaliteit van een oplossing. De schaal varieert van 0 tot 14, waarbij 7 als neutraal wordt beschouwd. Waarden lager dan 7 worden zuur genoemd en waarden hoger dan 7 worden alkalisch genoemd.

Welke oppervlakte zijn gevoelig

Het is belangrijk om te weten dat bepaalde oppervlakken of materialen gevoeliger zijn voor zure of alkalische stoffen. Bijvoorbeeld, oppervlakken van natuursteen of keramiek kunnen beschadigd worden door zure stoffen. Om deze reden worden PH-neutrale schoonmaakmiddelen vaak aanbevolen omdat ze geen schade veroorzaken aan de meeste oppervlakken.

Houten oppervlakte

Naast natuursteen en keramiek zijn er nog andere oppervlakken die gevoelig kunnen zijn voor bepaalde stoffen. Zo kunnen bijvoorbeeld houten oppervlakken beschadigd raken door te veel vocht of hitte. Metalen oppervlakken zoals koper of messing kunnen oxideren wanneer ze worden blootgesteld aan zure stoffen.

Geverfde oppervlakte

Geverfde oppervlakken en behang kunnen verkleuren of loslaten wanneer ze in contact komen met te veel water of agressieve chemicaliën. Kunststoffen zoals PVC kunnen broos worden wanneer ze worden blootgesteld aan UV-licht of hitte.

Granieten vloer reinigen

Een granieten vloer is ook gevoelig voor bepaalde stoffen en vereist daarom speciale aandacht bij het reinigen. Een granieten vloer reinigen dient gedaan te worden met speciale schoonmaakmiddelen om vlekken en dergelijke te kunnen te verwijderen. Mocht je de verkeerde pakken dan kan dit leiden tot problemen van de vloer. Vandaar dat het juiste schoonmaakmiddel bij een granieten vloer gebruiken ontzettend belangrijk is.

Het is dus belangrijk om bij het kiezen van schoonmaakmiddelen en andere stoffen die in contact komen met oppervlakken, rekening te houden met de gevoeligheid van het materiaal. Raadpleeg bij twijfel altijd de instructies van de fabrikant of een specialist op het gebied van onderhoud en reiniging van materialen.

PH neutrale schoonmaakvarianten

PH-neutrale schoonmaakmiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende varianten, zoals allesreinigers, vloerreinigers, glasreinigers en sanitairreinigers. Deze schoonmaakmiddelen zijn ontworpen om vuil en vet te verwijderen zonder schade te veroorzaken aan oppervlakken. Het gebruik van deze middelen is vooral aanbevolen voor huishoudens met kinderen en huisdieren, omdat ze veiliger zijn voor de gezondheid en het milieu.

Een ander voordeel van PH-neutrale schoonmaakmiddelen is dat ze de natuurlijke beschermlaag van oppervlakken niet aantasten. Bijvoorbeeld, sommige vloeren hebben een beschermlaag die voorkomt dat krassen en vlekken ontstaan. Door het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen met hoge PH-waarden kan deze beschermlaag beschadigd raken en het oppervlak kwetsbaarder maken voor beschadiging.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.