De meeste mensen kiezen automatisch voor glas als helder materiaal in hun woning. Maar toch is dat niet altijd de beste oplossing. Wist je dat Plexiglas vaak wordt gebruikt als vervanger voor glas in woningen?

Waarom zou je kiezen voor kunststof ter vervanging van glas?

Kunststof is lichter in gewicht dan glas. Dit biedt voordelen omdat het de draagconstructie van je huis verlicht. Daarnaast is bijvoorbeeld Plexiglas 150 keer sterker dan glas, is het goed te bewerken en heeft het kunststof materiaal een hoge lichtdoorlatendheid. Ook brengt het een kostenbesparing met zich mee omdat kunststof een stuk goedkoper is dan glas.

Waar in je woning kun je Plexiglas vervangen voor glas?

Er zijn een aantal plekken in je huis waar je kunststof kunt vervangen voor glas. Denk bijvoorbeeld aan je raam, dakraam, het raam van je tuinhuisje, als voorzetraam, als afscheiding van je trap, kunststof transparante deuren, fotolijstjes, transparante tafel, kunststof douchewand, als schapje en dergelijke. Bedenk het maar! Glas kan natuurlijk gemakkelijk breken en dat is het laatste wat je wilt.

Waar kun je polycarbonaat vervangen voor glas?

Ben je bang voor inbraken? Dan kun je ook nadenken over polycarbonaat kunststof. Dit materiaal is onbreekbaar en dus inbraakwerend. Het is wel iets duurder weer dan Plexiglas. Ook worden polycarbonaat platen veel toegepast in veranda daken oftewel een overkapping. Hierdoor gaat je dak niet gelijk kapot als hier een steen op valt. Ook is het dus lichter in gewicht dan glas waardoor het de constructie van je veranda verlicht. Als je zit te denken over een broeikas in je tuin dan kun je ook voor kunststof polycarbonaat kanaalplaten kiezen. Met polycarbonaat kanaalplaten kun je goed isoleren en dit heeft een beperktere lichtdoorlaatbaarheid. Dit komt door de holle wanden binnenin de kanaalplaten.

Een voorzetraam van Plexiglas voor een warme winter

Heb je in je woning geen dubbelglas? Dan kun je gemakkelijk een voorzetraam maken van Plexiglas. Dit is dus een kunststof plaatje die je als het ware – tijdelijk in de winter – tegen je bestaande raam van glas aan zet. Middels glasband en enkele clipjes blijft het stevig zitten en brengt het geen schade aan bij je kozijnen. In de zomer kun je het weer gemakkelijk ervan af halen. Daarnaast werkt het bovendien geluidsdempend. Indien je dus met clipjes werkt en niet gaat boren dan is een geëxtrudeerde (XT) variant geschikt in de dikte 3 of 4 millimeter.

Ben jij ook benieuwd naar kunststof kozijnen of het laten instaleren van een dakkapel? Klik dan door en lees hier deze blog.

Over de auteur

Avatar foto

Hi! Ik ben Harry, maar de meeste mensen noemen mij Handige Harry. Timmeren, schilderen en tegels leggen. Jij noemt het, ik kan het! Ik hou ervan om mensen te helpen en daarom ben ik deze website gestart. Met mijn praktische tips en tricks kun jij de beste klusser worden.

Gerelateerde berichten

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.