Zonnepanelen laten leggen is één van de dingen die je kan doen om je energierekening flink te verlagen. Het is mogelijk om ze zelf te installeren, maar dit is niet gemakkelijk. Daarom kan je dit misschien beter door een installateur zoals Solarite.nl laten doen. Je leert in dit artikel de voor- en nadelen van beide opties. Ook vind je enkele algemene zaken die in alle gevallen van toepassing zijn bij het installeren van zonnepanelen.
Een installateur in de arm nemen
Wanneer je zonnepanelen op het dak wilt, dan kan je het best een installateur met ervaring in de arm nemen. Die heeft kennis en expertise te bieden, maar er zijn ook andere voordelen. Zo zijn er wel kosten aan verbonden die uiteen kunnen lopen aan de hand van het soort installatie en het aantal panelen, maar aan de andere kant zijn er ook veel voordelen. Zo krijg je advies op maat, ben je zeker van goede kwaliteit, is de plaatsing correct en kan je rekenen op periodiek onderhoud. Nadelen zijn natuurlijk de installatie en de mogelijke wachttijd voor je aan de beurt bent. Ook moet je goed opletten of de installateur wel echt zo goed is.
Zelf zonnepanelen leggen
Wanneer je handig bent en je weet het nodige van elektrotechniek, dan kan je misschien de zonnepanelen wel zelf leggen. Dit betekent dat je geen installatiekosten berekend krijgt en van andere voordelen profiteert. Maar let ook op de nadelen. Zo bespaar je op de arbeidskosten, maar ben je daarmee dus niet direct voordelig uit. Het materiaal blijft even duur, of misschien zelfs duurder. Nadelen zijn bijvoorbeeld dat je fouten kan maken in de installatie of de plaatsing. Zo haal je dus niet het maximale uit je installatie. Ook is het zo dat je geen garantie krijgt wanneer je zelf de installatie doet. Er zijn bovendien verborgen moeilijkheden, zoals het kiezen van het juiste type zonnepaneel, de problemen met schaduw en het koppelen aan de omvormer.
Algemene punten van aandacht
Je moet de panelen op het zuiden leggen, je moet de juiste hellingsgraad kiezen en er zijn allerlei standaard factoren die je al talloze keren geleerd hebt. Toch hebben we ook nog wat punten die vaak vergeten worden. Zo is het belangrijk om de stevigheid van het dak eerst te controleren. Ook kijk je altijd eerst na of je een vergunning nodig hebt bij de gemeente. Daarnaast wil je zorgen dat de verzekering geregeld is. Een extra tip is dat het slim is om te kijken of je een thuisbatterij kan plaatsen.
Laat een antwoord achter