BAG staat voor Basisregistratie Adressen en Gebouwen. Iedere maand publiceert het kadaster weer een document met daarin alle geregistreerde gegevens over stukken vastgoed in Nederland. Dat is van groot belang, want het moet bijvoorbeeld duidelijk zijn wie de eigenaar van een bepaald gebouw is, wat de erfgrens is en hoe groot het oppervlak is. Van ieder perceel in Nederland worden deze gegevens dus bijgehouden. Gemeentes zijn bovendien verplicht om de BAG adressen te gebruiken voor de communicatie. Ieder perceel krijgt een unieke code. Die code kan gebruikt worden om naar een perceel te verwijzen. Dat maakt de communicatie tussen verschillende gemeentes, maar ook met bedrijven, duidelijker. Het is ook veel prettiger voor bedrijven en gemeenten dat ze niet allemaal een eigen database hoeven bij te houden. Alle gegevens zijn publiek toegankelijk.

Behalve de BAG ook BGT

Het Kadaster is niet alleen verantwoordelijk voor de BAG, maar ook voor de BGT. BGT is een afkorting voor Basisregistratie Grootschalige Topografie. Wil je een goed beeld van deze gegevens? Dan is het aan te raden om gebruik te maken van de BGT WFS van Geogap. Dit is voor bedrijven bijvoorbeeld veel handiger dan de BAG en de BGT zoals die door het Kadaster zelf gepubliceerd worden. Het bestandstype waar het Kadaster gebruik van maakt, is namelijk niet voor eenieder werkbaar. Met behulp van Geogap kun je de gegevens importeren in het programma waar je zelf gebruik van maakt. Daardoor kun je direct met de gegevens aan de slag, of het nou voor je werk of voor je hobby is.

Wil je gebruik maken van de BGT WFS van Geogap? Dan is het aan te raden om de verschillende abonnementen te bekijken die je op dit platform kunt afsluiten. De kosten vallen ontzettend mee. Zeker als je nagaat dat de gegevens altijd actueel en gemakkelijk in te zien zijn.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.