Schrik jij in de winter regelmatig van de hoge stookkosten? Dan is spouwmuurisolatie misschien iets voor jouw woning. Door de woning te isoleren met spouwmuurisolatie ben je instaat geld te besparen én een bijdrage te leveren aan een beter milieu. In deze blog wordt spouwmuurisolatie verder uitgelicht, zo heb jij een beter beeld van de vele voordelen die spouwmuurisolatie met zich meebrengt.

Eenvoudige manier om geld te besparen op energiekosten

Spouwmuurisolatie is een van de meest gedane vormen van woningisolatie. Zo is spouwmuurisolatie relatief goedkoop terwijl je er snel veel geld mee besparen. Naast het feit dat spouwmuurisolatie niet duur is, is het ook eenvoudig toe te passen in de woning. Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de buitenmuur en spouw gevuld met isolatiemateriaal. Het vullen van deze ruimte wordt gedaan door het boren van enkele gaten in de muur. Vervolgens wordt het materiaal door de geboorde gaten naar binnen gespoten. In tegenstelling tot andere vormen van isolatie kan spouwmuurisolatie binnen één dag geplaatst worden.

Welke kosten zitten er aan spouwmuurisolatie?

Net kwam al naar voren dat spouwmuurisolatie relatief goedkoop is terwijl het flinke besparingen met zich mee brengt. De kosten van spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van de betreffende woning. Zo kost het isoleren van een tussenwoning +- €850,-. De kosten van hoekwoning liggen om en nabij de 1500,-. Heb je een vrijstaande woning? Dan liggen de kosten ongeveer rond de €2800,-. Hoe groter de woning, hoe duurder het aanbrengen van spouwmuurisolatie zal zijn. Echter bespaart u ook meer geld in een geïsoleerde vrijstaande woning dan een geïsoleerde tussenwoning.

Afhankelijk van de materiaalkeuze kun je met spouwmuurisolatie de kosten binnen 2 tot 4 jaar terugverdienen. Zo bespaar met een geïsoleerde tussenwoning jaarlijks al gauw €200,- tot €300,-. De jaarlijkse besparen voor een vrijstaande woning liggen ongeveer rond de €600,- tot €700,-.

Materiaalkeuze

Voor spouwmuurisolatie zijn er verschillende materialen die gebruikt kunnen worden. Alle materialen hebben hun eigen voor- en nadelen. Het meest gebruikte materiaal is purschuim. Purschuim wordt in een vloeibare staat de muur ingespoten waarna het meteen uitzet tot schuim. Het voordeel hiervan is dat gaten én kieren gedicht worden. Een ander materiaal dat gebruikt wordt is glaswol. Glaswol bestaat uit 80% gerecycled glas en 20% zand. Het glaswol wordt in vlokvorm in de muur gespoten. De laatste vorm van spouwmuurisolatie  is EPS. Deze vorm van spouwmuurisolatie lijkt een beetje op piepschuim. Deze kleine bolletjes bestaan uit waterstof en koolstof en zijn uitermate geschikt voor ruimtes waar je last hebt van vocht.

Wil jij hiernaast meer weten over hoe je jouw woning kan isoleren tegen vocht, schimmel en tocht? Klik dan door en lees deze blog.

Over de auteur

Avatar foto

Hi! Ik ben Harry, maar de meeste mensen noemen mij Handige Harry. Timmeren, schilderen en tegels leggen. Jij noemt het, ik kan het! Ik hou ervan om mensen te helpen en daarom ben ik deze website gestart. Met mijn praktische tips en tricks kun jij de beste klusser worden.

Gerelateerde berichten

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.